Italiaanse justitie geeft huilend beeldje vrij

ROME, 19 APRIL. De Madonnina heeft niet meer gehuild. Toen twee politieagenten gistermiddag de justitiële zegels verbraken op de kist met het witte Mariabeeldje dat zoveel beroering heeft veroorzaakt in Italië, zag het er nog precies zo uit als twee weken geleden. Het wonder van de tranen van bloed heeft zich in haar “gevangenschap” niet herhaald.

Twee weken geleden legde de Italiaanse justitie beslag op het 'huilende' Mraiabeeldje, het bekendste in een reeks van wonderen waarmee het land wordt geconfronteerd. Gisteren werd het beslag opgeheven, maar het onderzoek van de justitie is nog niet afgelopen. Openbare aanklager Antonio Albano wil de mannelijke leden van de familie Gregori, de eigenaars van het beeldje, onderwerpen aan een dna-test. Onderzoek heeft uitgewezen dat de rode vloeistof die uit de ogen van de Madonnina is gelopen, mannelijk bloed is.

Voorlopig blijft het veertig centimeter hoge beeldje nog in de residentie van de bisschop van Civitavecchia, monseigneur Girolamo Grillo. Deze heeft in een telefoontje met het Vaticaan te horen gekregen dat hij moet voorkomen dat een massahysterie ontstaat rondom de Madonnina. De bisschop, die de afgelopen weken heeft genoten van de aandacht van de media, lastte 's middags een geplande persconferentie af.

Hij liet het in het midden of en zo ja, wanneer het beeldje teruggaat naar het gehucht Sant'Agostino, waar de familie Gregori woont en waar het kerkje staat waar een nis in gereedheid is gebracht voor de Madonnina. “We moeten geen haast maken,” zei Grillo. Mogelijk wordt er in mei, de Mariamaand, een processie gehouden.

De verwachte stormloop van pelgrims en nieuwsgierigen in Sant'Agostino is rond de paasdagen uitgebleven. Alleen op tweede paasdag zijn veel mensen gaan kijken, naar schatting een paar duizend. Op de dagen daarvoor was er, mede door het slechte weer, nauwelijks belangstelling.