'Israel wil de Golan afstaan'

TEL AVIV, 19 APRIL. De Israelische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres heeft gisteravond voor de eerste maal in het openbaar gezegd dat Israel bereid is voor vrede met Syrië de in 1967 veroverde Golan-hoogvlakte op te geven. Tijdens een vraaggesprek zei hij dat het gaat om terugtrekken tot de internationale grens tussen beide landen.

De internationale grens tussen Syrië en Palestina werd na de Eerste Wereldoorlog bepaald en ligt iets oostelijker dan de gebieden die Syrië sedert 1949 tot 1967 controleerde. In de praktijk komt dit verschil neer op wat grotere afstand tussen het Meer van Tiberias en de Syrische grens als ten minste de internationale grens als referentie in een vredesverdrag wordt aangehouden.

Minister Peres legde zijn uitspraak over de territoriale aspecten van vrede met Syrië uit als een Israelische poging om het vastgelopen vredesoverleg met Syrie weer op gang te brengen.