'Gist' verkoopt industriële enzymen

DELFT, 19 APRIL. Biotechnologieconcern Gist-brocades gaat zijn activiteiten in de industriële enzymen verkopen aan het Amerikaanse Genencor. Dit heeft Gist vanochtend bekendgemaakt.

De overeenkomst omvat de produktie van enzymen voor gebruik in was- en schoonmaakmiddelen, bij zetmeelverwerking, in de textiel-, papier- en pulpindustrie. De fabriek hiervoor staat in het Belgische Brugge. Gists industriële enymengroep omvat 460 mensen, van wie 115 in Nederland werken. Ook de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling en verkoopdivisie van het bedrijf in Delft, het Franse Seclin en Charlotte in de VS gaan over naar Genencor. Gist geeft geen cijfers over verkoopprijs, omzet of resultaat van de betrokken activiteiten.

Vakbonden, ondernemingsraden en personeel zijn inmiddels ingelicht. Genencor is een gezamenlijke onderneming van het Amerikaanse Eastman Chemical en het Finse Cultor. Het is een van de toonaangevende biotechnologische bedrijven met een jaaromzet van bijna 140 miljoen dollar (circa 210 miljoen gulden).

Voor Gist-brocades heeft de overeenkomst geen negatieve invloed op de financiële resultaten. Gist en Genencor verwachten de overeenkomst over twee maanden formeel te bekrachtigen, als de overheid de transactie goedkeurt. Genencor zal voorts de boeken in Brugge onderzoeken. De transactie zal geen personele gevolgen hebben. Nadat Gist in 1993 van Genencor de enzym-activiteiten voor de drankenindustrie had overgenomen werden besprekingen over verdere overnamen voortgezet. Gist en Genencor vullen elkaar in hoge mate aan, zowel technologisch als bedrijfsmatig. Na de overneming zal Genencor een sterkere positie op de Europese markt voor industriële enzymen hebben en bovendien beschikken over onderzoeksfaciliteiten op het terrein van Gist in Delft.

Gist zal zijn enzymenactiviteiten meer gaan richten op de voedingsmiddelensector (bakkerij-, zuivel-, vruchtesappen-, bier- en wijningrediënten) en diervoeders. Daarnaast worden onderzoek en toepassing van het gebruik van enzymtechnologie bij de produktie van antibiotica en smaakstoffen vergroot.

De netto winst van Gist steeg vorig jaar (exclusief buitengewone baten en lasten) met 11 procent gestegen tot 141,2 miljoen gulden. De omzet van het concern beliep vorig jaar 1,77 miljard, 3,9 procent meer dan een jaar eerder. De winstmarge op industriële farmaceutische produkten nam toe, het resultaat in voedsingsmiddelen-ingrediënten nam daarentegen af. Dat kwam vooral door de aanhoudende druk op de verkoopprijzen van gistprodukten. De activiteiten van Gist-Brocades laten een gestage groei zien. Gezien de turbulentie op de valutamarkten waagt de concernleiding zich echter niet aan een prognose voor dit jaar.