Gamma: 'strijdkas' van 300-350 miljoen

AMSTERDAM, 19 APRIL. Stoffen- en textielfabrikant Gamma heeft een strijdkas van 300 à 350 miljoen gulden om bedrijven te kopen. “We zijn veroordeeld tot acquisities, omdat we op eigen kracht niet verder kunnen groeien dan de inflatie, dus een paar procent”, aldus bestuursvoorzitter P. Roef, die in juni met pensioen gaat, gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers.

Op het verlanglijstje van Gamma staan vooral bedrijven in binnen- en buitenland die zich bezighouden met interieurprodukten. De “pareltjes” in de branche, zoals Roef het uitdrukte. Hij mikt vooral op bedrijven met een omzet tussen 10 en 100 miljoen gulden.

In welke landen Gamma zoekt wilde Roef niet zeggen. Zijn opvolger J. van Oijen zei wel dat onder meer in het Verre Oosten wordt gekeken. “Zodra zich een gelegenheid voordoet zullen wij onmiddellijk toeslaan”, aldus een strijdlustige Roef. De Belgische dochter Bekaert overweegt in de Verenigde Staten een matrasstoffenbedrijf op te zetten.

Gestagneerde afzet in Afrika als gevolg van de gehalveerde waarde van de CFA-frank heeft Gamma vorig jaar parten gespeeld. Dochter Vlisco, die exotische bedrukte stoffen produceert, moest het daardoor ontgelden. Zoveel mogelijk zonder gedwongen ontslagen verliezen 200 Vlisco-medewerkers hun baan.

Om de reorganisatie te bekostigen heeft Gamma 15 miljoen gulden aan voorzieningen getroffen. Dat drukte de nettowinst vorig jaar tot 55 miljoen gulden, vier ton meer dan in 1993. Het dividend wordt gehandhaafd op 4 gulden. De omzet daalde met 3 procent tot 1.340 miljoen gulden.

Roef verwacht dat de markt voor Vlisco dit jaar niet verder zal inzakken. (ANP)