Franc en bank in middelpunt van verkiezingsduel

PARIJS, 19 APRIL. De Franse franc en de centrale bank zijn in het middelpunt terecht gekomen van het bittere verkiezingsduel tussen de gaullistische partijgenoten Chirac en Balladur. Zowel de mogelijkheden de economie te stimuleren als de toekomstige rol van de Banque de France staan daarbij ter discussie.

Het afglijden gisteren van de franc ten opzichte van de D-mark fungeert als een bewijs van de stelling van premier Balladur dat verkiezingsuitspraken van zijn rivaal Chirac het vertrouwen in de Franse munt ondermijnen. Vanmorgen trok de franc weer wat aan, zij het niet ten opzichte van de dollar. Chirac gaf in het najaar de franc al een tik door te eisen dat een referendum zou voorafgaan aan Frankrijks deelname aan de laatste fase van de Europese Monetaire Unie. Die eis heeft hij intussen verzacht.

Nu heeft Chirac, sinds enige weken de duidelijke koploper in de race naar het presidentschap, felle kritiek geleverd op de gouverneur van de Banque de France. Deze functionaris, Jean Claude Trichet waarschuwde onlangs tegen te optimistische Keynesiaanse verkiezingsuitspraken. Chirac begreep dat de boodschap in de eerste plaats tegen hem was gericht en zette de president van de onafhankelijke bank op zijn nummer. Daarmee nam hij een voorschot op een nieuwe strijd om de plaats van de Banque de France. Daarop namen premier Balladur en de socialistische kandidaat Jospin het voor Trichet op.

De onafhankelijkheid van de centrale bank, die vorig jaar wettelijk werd geregeld om aan het verdrag van Maastricht te voldoen, is door verschillende Gaullisten ter discussie gesteld. Zij willen niet zozeer de onafhankelijkheid terugdraaien, maar stellen wel vragen bij de bevoegdheden van de bank en het tegenwicht dat de politiek kan bieden.

Het economisch beleid van Jospin staat dichter bij dat van Chirac dan bij Balladur. De laatste verwijt Chirac demagogie en het in gevaar brengen van het aanzien van de Franse economie. Chirac wil de belastingen verlagen en de lonen een zweepslag omhoog geven om weer banen en meer groei te creëren.

Balladur hamert erop dat de tekorten op de sociale zekerheid uit de hand zijn gelopen en dat er niets anders op zit dan lonen matigen en tekorten reduceren omtegen het eind van de eeuw te voldoen aan de criteria voor de EMU.

Minister Juppé (buitenlandse zaken, getipt als premier onder Chirac) beschuldigde Balladur vanmorgen van onwaarheden in zijn aanvallen op

Chiracs economisch beleid. Veel economen zijn het met Balladur eens dat de uitspraken van Chirac over de centrale bank beleggers kan afschrikken. Valutahandelaren menen dat de daling van de franc het gevolg is van Chiracs uitlatingen.

    • Marc Chavannes