Dollar zakt door vloer van 80 yen op valutamarkt Japan

AMSTERDAM, 19 APRIL. De Amerikaanse dollar heeft vanmorgen een nieuwe diepterecord bereikt tegenover de yen en de Europese munten rond de Duitse mark. Vanmorgen noteerde de dollar een koers van 1,5130 gulden, nadat de munt in Tokio even op een koers van 1,5095 gulden stond. Tegenover de yen dook de dollar voor het eerst in de geschiedenis onder de 80 yen. Vannacht noteerde de munt 79,75 yen voor een dollar en herstelde vanmorgen licht tot 80,44 yen.

De koersdaling was volgens handelaren het rechtstreekse gevolg van de patstelling in het heropende Amerikaanse-Japanse handelsoverleg over de toegang tot Japan van Amerikaanse auto's en auto-onderdelen. De VS zouden Japan door middel van een lage dollarkoers tot concessies willen dwingen. Japan dreigt die onderhandelingen te staken als de VS besluiten tot handelssancties tegen Japanse produkten.

Het vrijdag aangekondigde pakket van economische hervormingen in Japan, dat de binnenlandse economie moet stimuleren en de markt opener moet maken voor buitenlandse produkten, heeft op de financiële markten weinig indruk gemaakt. Ook de verlaging van het Japanse disconto van 1,75 tot de recordlaagte van 1 procent is zonder effect gebleven. Dit weekeinde bleef een ontmoeting van de ministers van financiën Takemura van Japan en Rubin van de VS over de verhouding tussen de dollar en de yen, die plaatshad in de marge van een bijeenkomst van de landen rondom de Stille Oceaan, zonder resultaat. Het handelstekort van de VS met Japan bedraagt 66 miljard dollar. Takemura waarschuwde de VS vanmorgen dat de dollar niet mag worden gebruikt om druk op de onderhandelingen te zetten.

De voorzitter van het Internationale Monetaire Fonds, Michel Camdessus, herhaalde gisteren zijn opmerking dat de Verenigde Staten de rente moeten verhogen om de dollarkoers te steunen, en zich niet moeten ontrekken aan hun mede-verantwoordelijkheid voor de stabiliteit van het internationale monetaire systeem. Dat de

PAG.18OVERLEG VS JAPAN/ BANQUE DE FRANCE

dollar, gewogen tegen de munten van de belangrijkste handelspartners, niet zo sterk gezakt is als tegenover de yen en de D-mark vond Camdessus geen geruststelling. “Het zegt me weinig dat de dollar is gestegen tegenover munten als de Mexciaanse peso en de Canadese dollar,” zei de IMF-topman. Ook zei Camdessus dat niet alleen de lage dollar, maar ook de inflatiedreiging in de VS een renteverhoging noodzaakt. Een zegsman van de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zei daarop dat de Amerikaanse monetaire politiek een zaak is van de eigen centrale bank, en niet van het IMF. De Amerikaanse president Clinton onderstreepte dat de VS een sterke dollar nastreven, maar zei dat de macht van de autoriteiten om de koers op de korte termijn te beïnvloeden beperkt is. “Overheden moeten zich concentreren op een goede economische lange-termijnpolitiek,” aldus Clinton.

Camdessus riep eerder op tot een gecoördineerde politieke en economische actie om de koers van de dollar te sturen, in de geest van het Plaza- en het Louvre-akkoord van de jaren tachtig. Waarnemers achten die kans klein, omdat de VS niet de indruk maken de dollar prioriteit te geven boven de binnenlandse economische politiek en ook de Duitse centrale bank, de Bundesbank, niet van zins zou zijn een voortrekkersrol te spelen in de kwestie. Volgende week komen de ministers van financiën van de zeven grote industrielanden bijeen tijdens de voorjaarsvergadering van het IMF.

De vlucht in de Duitse mark resulteerde in Europa in koersdalingen van de munten die niet tot het efectieve blok rond de Duitse munt horen. De Franse franc liep extra schade op door twijfel over de toekomstige politieke onafhankelijkheid van de Franse centrale bank, de Banque de France. Presidentskandidaat Jacques Chirac zei gisteren als antwoord op waarschuwingen van bankpresident Jean-Claude Trichet dat Frankrijk zich moet houden aan een strikt budgettair beleid en een harde franc, dat Trichet zich niet met politieke zaken moet bemoeien.