Dasa: vele banen naar landen met dollarmunt

MÜNCHEN, 19 APRIL. Dasa, de Duitse moedermaatschappij van Fokker, verwacht op korte termijn ten minste tienduizend banen naar het buitenland te moeten overhevelen. Deze ingreep, waarop nu wordt gestudeerd, is vooral nodig geworden door de sterke daling van de dollarkoers.

De dramatische val van de Amerikaanse munt is volgens de scheidende Dasa-bestuursvoorzitter, J. Schrempp, een regelrechte bedreiging voor de lucht- en ruimtevaartindustrie in Duitsland geworden.

Schrempp kondigde vanochtend bij de presentatie van de Dasa-jaarcijfers aan dat serieus overwogen moet worden produktie uit zowel Duitsland als Nederland over te brengen naar landen met een aan de dollar gekoppelde munt. Een interne werkgroep van Dasa beraadt zich op dit probleem en moet in oktober van dit jaar met concrete voorstellen komen.

Schrempp, die volgende maand aantreedt als opvolger van Daimler Benz-topman Edzard Reuter, wees erop dat de lucht- en ruimtevaartindustrie aanzienlijk sterker door de extreem lage dollarkoers wordt getroffen dan andere exporterende bedrijfstakken, omdat bijna driekwart van de inkomsten in dollars is, terwijl slechts ongeveer een kwart van de kosten in dollars worden gemaakt. Schrempp en ook zijn aanstaande opvolger M. Bischoff hielden vol dat Dasa dit jaar een positief resultaat zal behalen, ondanks het dramatische verdere verval van de dollar.

DASA verwacht bij een blijvend lage dollarkoers van dit moment ook voor het lopende jaar een groot verlies, dat zeker in de honderden miljoenen mark zal lopen. Tot voor kort ging het lucht- en ruimtevaartconcern er van uit dat er in 1995 eindelijk weer een positief resultaat zou worden behaald. In 1994 leed DASA een verlies van 438 miljoen mark en het jaar daarvoor 496 miljoen mark. Schrempp zei meer samenwerking te willen tussen Europese vliegtuigbouwers bij de bouw van een nieuw regionaal toestel. Fokker en Dasa zijn op dit moment in een moordende concurrentiestrijd gewikkeld met de combinatie British Aerospace en ATR. Naast Europese partners wil Dasa ook Aziatische vliegtuigbouwers bij het nieuwe vliegtuigproject betrekken.