Chrysler waardeert zijn positie in Europa op met een nieuwe topman

AMSTERDAM, 19 APRIL. Het Amerikaanse autoconcern Chrysler, waarop onlangs een omstreden overnamebod is uitgebracht, heeft een nieuwe topman benoemd voor de activiteiten in Europa. De onderneming maakte gisteren bekend dat Timothy Adams de opvolger wordt van Darrell Davis bij Chrysler Europe.

Adams krijgt de titel 'president', terwijl Davis door het leven ging als 'general manager' voor de Europese activiteiten. De opwaardering van de functie heeft volgens Chrysler te maken met het “toenemende belang van de internationale activiteiten en van Europa als de belangrijkste component van die activiteiten”.

Chrysler, de kleinste van de drie autogiganten in de Verenigde Staten, is in vergelijking met General Motors en Ford slecht vertegenwoordigd in Europa. In Oostenrijk bouwt Chrysler in samenwerking met een andere fabrikant de autotypen Voyager en Jeep Cherokee. GM is eigenaar van het Duitse Opel en het Zweedse Saab, terwijl Ford een aantal Europese auto's onder de eigen merknaam bouwt en eigenaar is van het Britse Jaguar.

Chrysler besloot onlangs om het Europese hoofdkantoor te vestigen in Amsterdam, nadat jarenlang 35 mensen in Frankfurt een soort hoofdvestiging vormden. De verhuizing naar Amsterdam maakt deel uit van de strategie om agressiever te penetreren op de Europese markt en de autoverkopen in Europa in 1997/1998 op te voeren tot 180.000 stuks per jaar. Vorig jaar verkocht Chrysler in Europa 87.000 auto's, 10 procent meer dan in 1993. Chrysler hoopt vooral op een groeiende populariteit van de zogeheten minivan, die bijvoorbeeld in Frankrijk aardig lijkt aan te slaan. Davis, die wordt genoemd als hoofd van de financieringsmaatschappij van Chrysler, zou hebben gefaald bij de verwezenlijking van deze strategie.

Chrysler verminderde eind jaren zeventig de Europese activiteiten, omdat het concern destijds alle zeilen moest bijzetten om een faillissement te voorkomen. Lee Iacocca, die van Chrysler weer een winstgevende onderneming maakte, heeft zijn opvolger Robert Eaton meermalen bekritiseerd omdat deze niet voldoende zijn best zou doen om de positie in Europa te heroveren.

Iacocca steunt op dit moment ook de pogingen van de Amerikaanse miljardair Kerkorian om Chrysler in te lijven. Kerkorian heeft een vijandig bod van 23 miljard dollar uitgebracht op Chrysler, omdat hij ontevreden is over de koers van het aandeel Chrysler. Kerkorian liet de pers gisteren weten dat hij al op 30 maart en 10 april aan Chrysler heeft laten weten een bod te overwegen. Chrysler had eerder gezegd totaal verrast te zijn door het bod van Kerkorian.