Chemische stof in Japanse metro: 260 mensen opgenomen

TOKIO, 19 APRIL. In Japan is vandaag een onbekende chemische substantie vrijgekomen in een metrostation in de havenstad Yokohama, nabij Tokio. Ten minste 260 mensen zijn voor onderzoek in het ziekenhuis opgenomen met klachten over prikkende ogen, duizeligheid en irritatie aan de luchtwegen. De politie spreekt van een “misdrijf resulterend in lichamelijk letsel”.

De publieke omroep NHK meldde dat er gas vrijkwam in een treinstel van de metro en in een van de gangen van een metrostation. Volgens minister van binnenlandse zaken Hiromu Nonaka gaat het zeker niet om het zenuwgas sarin, dat is gebruikt bij de aanslag op 20 maart in Tokio, waarbij elf doden vielen. Passagiers in Yokohama spraken vanmorgen over een zwavelgeur.

Met de herinnering aan de aanslag van 20 maart vers in het geheugen rukte de politie uit met groot materieel. Het station in Yokohama werd ontruimd en doorzocht door een militaire eenheid, gespecialiseerd in chemische-oorlogvoering. Duizenden gestrande passagiers verzamelden zich buiten het metrostation, waar tientallen politiewagens en ambulances in korte tijd arriveerden, terwijl tien helikopters boven het station cirkelden.

Niet bekend

Gisteren heeft een rechtbank in Rusland de Japanse sekte Aum Shinrikyo verboden die in verband wordt gebracht met de gifgasaanslag in de metro van Tokio in maart. Russische advocaten van de sekte hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Alle activiteiten van de sekte in Rusland zijn verboden, banktegoeden zijn bevroren en bezittingen in beslag genomen.

De sekte beweerde in Rusland 30.000 leden te hebben, drie keer zoveel als in Japan zelf. Na de aanslag zijn de Russische autoriteiten een uitgebreid onderzoek naar de activiteiten van de sekte begonnen.

De Russisch-orthodoxe Kerk heeft het verbod aangegrepen voor een felle aanval op opkomende sekten in Rusland. Volgens aartsbischop Alexander van Kostrama, ten noordoosten van Moskou, veroorzaken sekten als Aum, Sun Myung Moon en Scientology “veel spirituele schade bij de Russen”. (AP, Reuter)