Bom verwondt Spaans politicus

MADRID, 19 APRIL. De leider van de Spaanse conservatieve oppositiepartij Partido Popular (PP), José Maria Aznar, heeft vanochtend bij een bomaanslag in Madrid lichte verwondingen opgelopen aan zijn gezicht door rondvliegend glas. De explosieven, die waren verborgen in een geparkeerde auto nabij het huis van Aznar, werden tot ontploffing gebracht toen hij met zijn auto passeerde op weg naar het PP-hoofdkwartier. In totaal raakte tien mensen gewond, van wie drie ernstig.

Hoewel de aanslag nog door niemand is opgeëist, wordt aangenomen dat de bom het werk is van de Baskische militante afscheidingsbeweging ETA. De ETA pleegde vorig jaar zomer een soortgelijke aanslag in het centrum van Madrid, op een generaal. Hierbij vielen drie doden en een groot aantal gewonden.

De aanslag van vanochtend wordt in verband gebracht met de verkiezingen van gemeenteraden en burgemeesters die eind volgende maand worden gehouden. In januari van dit jaar vermoordde de ETA Gregorio Ordóñez, partijgenoot van Aznar en kandidaat voor het burgermeesterschap van de Baskische stad San Sebastián. Verwacht wordt dat de conservatieve PP bij de komende verkiezingen de grote winnaar zal zijn. Ook in Baskenland zal de partij naar verwachting in de grote steden sterk groeien, onder meer ten koste van stemmen op Baskische nationalistische partijen.

Volgens ooggetuigen werd de auto van de oppositieleider zwaar beschadigd door de explosie. Een partijwoordvoerder verklaarde dat Aznar vrijwel zeker is gered door de zware bepantsering van zijn auto. De partijleider werd direct na de aanslag vervoerd naar een ziekenhuis.

Ruim een uur na de eerste bom ontstond in Madrid een tweede explosie. Volgens verklaringen van de politie betrof het hier de vluchtauto van de daders van de aanslag. Hierbij vielen twee gewonden.

De politieke tak van de ETA, Herri Batasuna, vecht de laatste jaren met een langzaam slinkende aanhang. De moordaanslag op Ordóñez leidde tot grote onenigheid in de eigen gelederen, waarbij enkele oudgediende leden zelfs afscheid van de ETA namen. Bij aanslagen door de ETA zijn de afgelopen kwart eeuw ruim 800 doden gevallen, veelal militairen, politiefunctionarissen en burgers.

    • Steven Adolf