Beursstemming in mineur door dalende dollar

AMSTERDAM, 19 APRIL. Met een opnieuw wegzakkende dollar was er op de beurs vanmorgen weinig animo voor transacties. Bij een lauwe handel was de beursgraadmeter, de AEX, rondom het middaguur met 1,17 punt gedaald tot 404,30 punten.

AMSTERDAM De dollar noteerde vanmorgen in Amsterdam anderhalve cent lager op 1,5145. De beurs kreeg steun van de obligatiemarkt. Over de hele linie waren de leningen zo'n twee dubbeltjes meer waard. De aandelenhandel was niettemin mat gestemd en sloot zich daarmee aan bij de neergaande tendenzen op de andere Europese beurzen.

Koninklijke Olie leverde vanmorgen 1,40 gulden in op 183,60. Unilever daalde 1,70 in waarde op 200,80. Chemieconcern DSM zag de koers 6 dubbeltjes zakken op 129,10 gulden. Bij de financiële waarden leverde ABN Amro een dubbeltje in op 60,10. ING won twee dubbeltjes op een notering van 79,40. Aegon trok vier dubbeltjes aan op 115,80 gulden.

De handel in het aandeel Holland Sea Search (offshore-energie) werd bij opening van de beurs stilgelegd, in verband met een te verwachten bericht. “Maar daar ligt hier op de beurs niemand wakker van”, aldus een handelaar. “Er zal vast een participatie of activiteit op de Noordzee worden aangekondigd.” Rond het middaguur wilde HSS nog geen inzicht geven in de inhoud van het bericht.

De koers van de dollar is vanmorgen op de Europese valutamarkt op een nieuw dieptepunt beland. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt bij opening van de handel 1,5120 gulden, vergeleken met 1,5315 aan het slot van de handel gisteren. Tegen het middaguur was de dollarkoers iets opgelopen tot 1,5145 gulden.

Directe aanleiding voor de koersdaling vormde het dreigement van Japan de onderhandelingen over een verruiming van de markttoegang voor Amerikaanse auto's en auto-onderdelen af te breken, als de Verenigde Staten daadwerkelijk overgaan tot het treffen van strafmaatregelen.

De koersdaling van de dollar sleepte het pond sterling mee. De Britse munteenheid noteerde vanmorgen 2,4450, vergeleken met 2,4715 bij het slot gisteren. Met het pond moesten de meeste zwakke Europese munten vanmorgen achteruit.

NEW YORK Op Wall Street sloot de Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen gisteren 16,25 punten lager op 4179,13 punten.

Voor de dollar was er geen houden aan in New York. De koers zakte weg tot 1,5145, een historisch dieptepunt, vergeleken met een slotkoers van 1,5280 de voorgaande dag.

Het tij op de Newyorkse effectenbeurs lijkt gekeerd nu de meeste bedrijfsresultaten bekend zijn. Volgens een handelaar leeft de vrees dat de tragere economische groei in de Verenigde Staten de bedrijfswinsten in de rest van het jaar zal drukken. “Het gevreesde woord recessie steekt weer de kop op”, stelde hij. De jongste cijfers over de Amerikaanse bouwnijverheid lijken die stelling te bevestigen. Het aantal aanbestede huizen (1,21 miljoen) daalde met 7,9 procent tot het laagste niveau sinds twee jaar.

TOKIO Op de aandelenmarkt van Tokio zorgde de koersstijging van de yen ten opzichte van de dollar - na interventies van de Japanse centrale bank - aanvankelijk voor enige verkopen, maar die bleven uiteindelijk beperkt. De Nikkei-index van 225 fondsen wist 150,97 punten winst te boeken. De slotstand bedroeg 16.376,08.