Badmintonbond zwicht voor spelers en ontslaat bondscoach Franssen

NIEUWEGEIN, 19 APRIL. Het bestuur van de Nederlandse Badminton Bond (NBB) heeft bondscoach Huub Franssen ontslagen. Wrijvingen tussen coach en selectie waren voor de NBB reden de coach een maand voor de start van de wereldtitelstrijd in het Zwitserse Lausanne met onmiddellijke ingang van zijn taak te ontheffen. Over zijn opvolging is nog geen duidelijkheid.

Het bestuur van de Nederlandse Badminton Bond is gezwicht voor de kritiek van een deel van de nationale selectie op het gebrekkige communiceren en functioneren van Franssen. “Uit angst voor een nieuwe escalatie, bij voorbeeld tijdens het WK, heeft het bestuur besloten niet met Huub Franssen door te gaan”, luidde de verklaring van bondsvoorzitter Nouwt.

Franssen is het tweede en belangrijkste slachtoffer van een rapport, dat vier badminton-insiders een paar weken geleden naar buiten brachten. Daarin stond dat de selectie de harde hand van de Limburgse onderwijzer en zijn assistent Lon Peters beu was. Peters trok afgelopen vrijdag zelf zijn conclusies en vertrok.

Franssen had willen aanblijven, maar zijn ultieme lijmpoging gistermorgen tijdens een gesprek met een deel van de selectie strandde. De bondscoach had zelf om het onderhoud gevraagd, nadat het bestuur een week eerder de spelers hun hart had laten luchten over de trainer. Dat eerste gesprek, waarbij een aantal spelers voornamelijk wees op de gebrekkige communicatie met de coach, opende het bondsbestuur volgens de voorzitter plotseling de ogen.

Dat Franssen tijdens zijn bewind van bijna drie jaar - hij volgde de evenmin succesvolle Martijn van Dooremalen op - voortdurend met spelers overhoop lag, was de beleidsbepalers in Nieuwegein ontgaan. “Niet de kritiek, maar de intensiteit daarvan heeft ons verrast”, probeerde Nouwt dat gebrek aan inzicht te camoufleren.

Het eerste gesprek met de spelersgroep, waarbij Franssen niet aanwezig was, deed hem uiteindelijk de das om. Gistermorgen bij het tweede onderhoud lieten de badmintonners zich vertegenwoordigen door Astrid van der Knaap, oud-lid van de nationale selectie, voorzitter van de spelersraad en een van de schrijvers van het voor Franssen ontluisterende rapport. Dat niet iedereen van de spelers op één lijn zat, bleek uit de schorsing van het onderhoud van een half uur.

Franssen verklaarde te willen doorgaan, te willen zoeken naar “de juiste zenderfrequentie”. Van der Knaap zei na het korte oponthoud dat bijna de voltallige spelersgroep bij de eerdere mening bleef en een verdere samenwerking onmogelijk was. Niemand zei het, maar het was duidelijk dat de voorzitter en vooral de ontslagen bondscoach de veelzijdige rol van Van der Knaap in de affaire discutabel vonden. Nouwt: “Jammer dat het zo gelopen is. Ook vanuit de spelersraad. Ik meen dat die eerst contact had moeten zoeken met het bestuur alvorens de media op te zoeken. Dit is een voorbeeld van hoe het niet moet.” Nouwt zei dat het bestuur niet was gezwicht voor de wensen van de spelers. “We hadden de complete vrijheid te beslissen. Wat we ook zouden doen, de spelers zouden er honderd procent achter staan.”

“We hebben in dit geval geluisterd naar de spelers”, verzuchtte voorzitter Nouwt nogmaals. Kennelijk niet naar iedereen. Chris Bruil betuigde na de persconferentie in Nieuwegein openlijk spijt. “Ik heb er spijt van dat ik bij het tweede onderhoud mijn mond niet heb open gedaan. Voor mij hoeft Franssen niet weg.” De ontslagen bondscoach: “Bij een zorgvuldigere procedure had het ook helemaal anders kunnen lopen.” (ANP)