Amerikaanse minister in India boos over bezoek president Iran

NEW DELHI, 19 APRIL. Het is langzamerhand een vast ritueel geworden dat bezoekende ministers van handel of financiën aan het einde van hun reis door India een lofzang houden op de grenzeloze mogelijkheden van de Indiase economie. Zo niet in het geval van de Amerikaanse minister van financiën, Robert Rubin, die op het ogenblik in New Delhi is.

Rubin is zeer ontstemd over het feit dat zijn bezoek samenvalt met dat van de Iraanse president, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Tandenknarsend moet hij onder spandoeken ter verwelkoming van de Iraanse leider doorrijden. Steeds moet hij de hand drukken van Indiase prominenten die zojuist een onderhoud hebben gehad met Rafsanjani.

Rubin maakte geen geheim van zijn ongenoegen. “We zouden het bezoek hebben verzet als we het op tijd hadden geweten”, verklaarde hij gisteren. Hij noemde het samenvallen van beide bezoeken “ongepast”. Washington verbood onlangs een Amerikaans bedrijf om zaken te doen in Iran en spant zich nu in om de levering van nucleaire technologie door Rusland en China aan Iran tegen te houden. De Amerikanen verdenken de Iraniërs ervan een eigen kernbom te willen.

Bij zijn Indiase gastheren bestaat er enig leedvermaak over Rubins ongenoegen. “Dit is Aziatische solidariteit”, grapte een hoge functionaris. En een parlementariër zei: “We zijn geen bananenrepubliek die zich laat vertellen wie we aardig moeten vinden of moeten uitnodigen.” Waarom de Amerikanen niet eerder reageerden, is niet duidelijk. Het bezoek van Rafsanjani aan India was al zeker tien dagen bekend.