Willem-Alexander heropent Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden

LEEUWARDEN, 18 APRIL. Kroonprins Willem-Alexander heeft zaterdag in Leeuwarden exact om 12.23 uur, het moment waarop vijftig jaar geleden de eerste Canadezen de Friese hoofdstad binnentrokken, het nieuwe Verzetsmuseum heropend. Hij deed dat door te slaan op de noodklok van het dorp Boksum, die een plaats kreeg in het museum.

In Leeuwarden is zaterdag de bevrijding herdacht. De dag begon met een bijzondere zitting van de gemeenteraad, waarin de verzetsstrijdster Tiny Mulder (thans dichter en journalist) wees op de onderbelichte rol van de vrouw tijdens het verzet. Zij werden volgens Mulder vaak koeriersters genoemd, hoewel ze vaak even gevaarlijk en belangrijk werk deden als mannen, die de titel 'verzetsstrijder' kregen. In het najaar wordt in de Leeuwarder nieuwbouwwijk Camminghaburen een monument onthuld dat de vrouwen in het Friese verzet eert. De Leeuwarder wijk Lekkumerend zal worden omgedoopt in Vrijheidswijk, zo maakte burgemeester Apotheker bekend. De wijk ligt aan de route waarlangs vijftig jaar geleden de Royal Canadian Dragoons Leeuwarden binnenreden.

De 37 raadsleden boden de Leeuwarder bevolking 's middags in staddschouwburg De Harmonie een familiefeest aan met Edwin Rutten en het Frysk Jeugdorkest. Enkele duizenden Leeuwarders kwamen hier op af. In het Filmhuis werden de films 'De Overval' en 'De Aanslag' gedraaid. In de officiële herdenkingsdienst in de Grote Kerk in aanwezigheid van de kroonprins stond oud-minister D. de Graaff-Nauta stil bij artikel 1 van de grondwet. In een samenleving is geen plaats voor “eigengereid individualisme”, zo sprak zij. “Het gelijkheidsbeginsel kent de ander (..) rechten toe en ook vrijheid in gelijkwaardigheid. Minachten, het opzij zetten van minderheden is verboden. (..) De bezetter was radicaal: joden, homoseksuelen, gehandicapten, zigeuners, “weg ermee”. (..) Gelijkheid is geen uniformiteit en afzondering, maar aanvaarding van het leven met verschillen in opvatting en levensstijl.” De prins zwaaide na de herdenkingsdienst dertig authentieke geallieerde voertuigen uit, die tweetalige werkboeken '50 jier letter', bestemd voor basisscholen, naar de Friese gemeentehuizen brachten.