Week voor verkiezing wordt sociaal klimaat Frankrijk grimmiger

PARIJS, 18 APRIL. Volgens de laatste gepubliceerde peilingen zal de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen gaan tussen de neo-gaullist Jacques Chirac en de socialist Lionel Jospin. De Fransen gaan zondag naar de stembus voor de eerste ronde. Twee weken later kiezen zij uit de twee best geplaatste kandidaten hun president.

Het sociale klimaat wordt intussen grimmiger. Vooral in het openbaar vervoer (metro, regionale trein, Air Inter) en bij de posterijen nemen de stakingsoproepen toe. Nu het publiceren van opiniepeilingen niet meer is toegestaan wordt het effect daarvan op de uitslag steeds minder voorspelbaar.

Chirac zou eind vorige week rond de 26 procent halen, Jospin tegen de 20 procent. Balladur blijft in de meeste peilingen achter bij Jospin, maar het verschil varieert tussen een half en twee procent. Dat betekent dat alleen de meetvariaties in de enquêtes al een verschil van dag en nacht maken voor de tweede plaats. Bovendien kunnen de kiezers die vorige week nog geen standpunt hadden bepaald - een derde van het electoraat - alles veranderen.

Ook de overige kandidaten vechten tot het laatst om een goed resultaat in de eerste ronde te halen. De rechtse nationalist Jean-Marie Le Pen, die dit jaar zijn afkeer van vreemdelingen gematigd uitdrukt, zou nu kunnen rekenen op 14 procent van de kiezers, niet ver onder zijn maximale score van 14,4 procent. Zijn ontspannen campagne overvleugelt die van zijn rechtse concurrent Philippe de Villiers (goed voor 6 à 7 procent).

Op links heeft de socialist Jospin geduchte concurrentie te verduren van de communist Robert Hue, die nu op 10 procent staat, en de trotzkistische kandidate Arlette Laguiller, die ruim 5 procent zou halen. De enige overgebleven groene kandidate Dominique Voynet, komt in de peilingen niet verder dan 3 à 4 procent. Jospin heeft de linkse kiezers opgeroepen in de eerste ronde “een nuttige stem” uit te brengen, op hem dus, om te voorkomen dat links helemaal geen kandidaat in de tweede ronde heeft.

Op zijn beurt doet premier Balladur er alles aan in de laatste week alsnog een plaats in de tweede ronde te veroveren. Hij heeft zijn aanvallen op “het verouderde socialisme” van Jospin verhevigd. Daardoor wordt Chirac in staat gesteld vast te beloven dat hij, als hij eenmaal is gekozen, snel aan het werk zal gaan en zijn beloftes zal houden. Balladur beticht Chirac meer te beloven dan iemand kan waarmaken. Ook de gouverneur van de Banque de France, Jean-Claude Trichet, heeft daarvoor gewaarschuwd. Dat is hem op een uitbrander van Chirac komen te staan. Volgens Balladur speelt Chirac met de stabiliteit van de Franse franc.

    • Marc Chavannes