Veerboot vaart over rots, 30 gewonden

ST. HELIER, 18 APRIL. Een Franse veerboot met driehonderd mensen aan boord is gisterochtend bij het kanaaleiland Jersey over een rots gevaren en lek geslagen. De boot, een grote catamaran die in 1993 in Noorwegen is gebouwd, maakte daarna snel water. De ruim 300 passagiers moesten van boord. Daarbij vielen 30 gewonden.

De veerboot was uit Jersey vertrokken voor een dagtocht naar het eiland Sark, een uur varen van St. Helier, de belangrijkste plaats op Jersey. Kort na het vertrek hoorden de passagiers de linker drijver van de catamaran langs rotsen schuren. Enkele seconden daarna begon de boot te hellen. De kapitein van de veerboot, de St. Malo van de Franse rederij Channiland, sloeg alarm en maande de passagiers de boot te verlaten. Daarvoor werden grote reddingsvlotten opgeblazen waarin de passagiers vanaf een hoogte van vijf meter moesten springen. Veel mensen braken hierbij een arm, enkel of een been. Enkele passagiers sprongen naast het vlot en moesten met verschijnselen van onderkoeling in het ziekenhuis worden opgenomen.

De havenautoriteiten van St. Helier stuurden snel enkele andere boten naar de plaats van het ongeluk en een reddingshelikopter. Er vielen geen slachtoffers. Volgens de havenmeester van St. Helier heeft de kapitein van de verongelukte veerboot ten onrechte getracht een kortere weg te nemen langs de Corbier-vuurtoren, anderhalf kilometer uit de kust. De veerboten nemen wel vaker deze weg, die bij voldoende water gemakkelijk genomen kan worden en een voordeel van vijf minuten oplevert. Een inwoner van het eiland die de veerboot de kortere weg zag nemen, merkte op de de boot te dicht bij de wal kwam, deze verkeerde koers trachtte te corrigeren en daarna een rots raakte. Vrijwel onmiddellijk daarna begon de boot te hellen.

Volgens passagiers brak er betrekkelijk snel paniek uit aan boord van het schip. Ooggetuigen vertelden van mensen die over elkaar heen kropen om de deuren te bereiken. Veel ledematen braken toen mensen op elkaar sprongen in het volle reddingsvlot.

De veerboot werd nadat de ontruiming de haven van St. Helier binnengesleept. De Britse autoriteiten op het eiland beginnen een onderzoek. De kapitein was volgens de rederij zeer ervaren. (AFP, Reuter, AP)