Twijfels over bod op Chrysler houden aan

ROTTERDAM, 18 APRIL. De grote aandeelhouders van Chrysler zetten de autofabrikant onder steeds grotere druk om te reageren op het bod van circa 20 miljard dollar van investeerder Kirk Kerkorian. Ondertussen blijven er twijfels of Kerkorian het geld voor een overname bij elkaar zal kunnen krijgen.

Kerkorians maatschappij Tracinda deed afgelopen woensdag een bod op 90 procent van de aandelen Chrysler. Kerkorian heeft al een belang van 10 procent in Chrysler. De directie van Chrysler kreeg een brief van van Kerkorian waarin hij zijn 'bod' bekend maakte, maar tegelijk meldde de investeerder dat de financiering nog niet rond was.

De voormalige topman van Chrysler Lee Iacocca, die het bod van Kerkorian steunt, zei dit weekeinde dat de komende 10 dagen doorslaggevend zijn voor de financiering van het geheel. “Dit is een deal van Kirk Kerkorian”, aldus Iacocca die zelf voor 50 miljoen dollar mee wil doen. “Als hij de financiering niet rond krijgt, faalt hij. En vaak mislukken dergelijke ondernemingen.” Analisten wijzen erop dat de financiële wereld pas echt in de overname van Chrysler zal geloven als Kerkorian op de proppen komt met betrouwbare partners en toezeggingen van banken.

De directie van Chrysler staat - gezien het gebrek aan financiering van Kerkorian - niet onder grote druk te reageren op het bod. Maar de afgelopen dagen heeft een aantal grote beleggers in Chrysler zich geroerd. Zij hebben laten blijken het overnamebod van 55 dollar per aandeel serieus te nemen, omdat dit hen een fors rendement op hun aandelen oplevert.

De andere mogelijke uitkomsten van de affaire zijn minder aantrekkelijk voor de aandeelhouders. Zo zou Chrysler kunnen proberen het 10 procent aandelenbelang van Kerkorian terug te kopen. Dit zou de autofabrikant wel komen te staan op grote woede van andere beleggers, die daar geen cent wijzer van worden. Chrysler zou ook de aandelen Chrysler bij andere beleggers terug kunnen kopen. Maar dat stuit ook op verzet op beleggers, want daarbij zou de autofabrikant een groot deel van zijn financiële reserves opsoeperen. Financiële experts menen evenwel dat de inkoop van de eigen aandelen een serieuze optie is voor Chrysler. De autofabrikant beschikt dankzij de voorspoedige gang van zaken de afgelopen jaren over aanzienlijke liquide middelen.