Sekteleider: produktie zenuwgas is gevaarlijk

TOKIO, 18 APRIL. De Japanse politie heeft bij de sekte Aun Shinrikyo een notitieboek geconfisceerd dat de sekte in verband brengt met het zenuwgas sarin, dat vorige maand in een aanslag in Tokio gebruikt is. De leider, Shoko Asahara, deelde sekteleden mee dat “de produktie van sarin gevaarlijk is. Bij de uitvoering van deze taak hebben jullie veel moed nodig”, zo meldde het televisiestation TBS gisteren. Het dagblad Asahi Shinbun maakte zondag bekend dat de politie tussen de notities van een hoog kaderlid van de sekte “prijsoverzichten van Russische kernkoppen” heeft gevonden. De politie gaf op beide mededelingen geen commentaar. Inmiddels zijn ruim honderd sekteleden gearresteerd maar officieel is de sekte nog steeds niet beschuldigd van het plegen van de aanslag. De arrestaties tot dusver zijn op basis van beschuldigingen variërend van gijzeling tot verkeersovertredingen. Wegens slechte behandeling zijn 53 kinderen tot dusver van het terrein van de sekte weggehaald.

Rusland is een uitgebreid onderzoek naar de activiteiten van de sekte begonnen. Vorige week heeft een voormalig sektelid een rechtbank meegedeeld dat in december 1994 “een gas dat de zenuwen aantast” op sekteleden uitgeprobeerd is. De sekte zou in Rusland wapenaankopen hebben willen doen.

De leider van de sekte zelf, Shoko Asahara, blijkt zelf ernstig ziek te zijn. Volgens de woordvoerder van de sekte, Fumihiro Joyu, leidt Asahara aan “een hartkwaal en cirrose, die fataal kunnen zijn”.

De bevolking van Tokio heeft door de voorspelling van Asahara, dat Tokio zaterdag door een grote ramp getroffen zou worden, dit weekend angstige momenten beleefd. Uit voorzorg voor een mogelijke aanslag was de politie massaal gemobiliseerd en waren vele winkelcentra en scholen gesloten, zonder dat er iets ernstigs voorviel. (Reuter, AP, AFP)