Scalpen retour met flesje wijn

De volleybalvereniging Dynamo uit Apeldoorn had aangifte gedaan bij de politie. Er waren drie kampioensfoto's gestolen uit de sporthal. Waarschijnlijk door een andere volleybalclub, Brevok uit Breda. Afgelopen zaterdag kreeg Dynamo voor het begin een wedstrijd in Breda (halve finale bekerstrijd) de foto's terug. Van Frans Derks, voorzitter van Brevok. Dynamo, dat voor iedere speler van de gastheer een fles wijn cadeau kreeg, besloot vervolgens af te zien van verdere vervolging.

Brevok, dat achter de Apeldoornse club als tweede eindigde in de competitie, staat bekend als een rebellen-club. De spelers van Brevok lopen na een wedstrijd rond in spijkerbroek, die van Dynamo in streepjes-overhemd, stropdas en plooibroek.

Derks noemt het akkefietje een storm in een glas water.

Wat voor foto's waren het?

Lelijke foto's. Van de kampioensteams van Apeldoorn, die daar in een openbare ruimte hingen. Onze spelers hadden eerst één foto meegenomen. Zoiets doen ze wel vaker. Toen ze zich daar in Apeldoorn druk over begonnen te maken, hebben de spelers er als straf nog twee meegenomen. Ze wilden er snorretjes en baarden bijtekeken, want ze vonden dat die foto's er niet uitzagen. Bij ons wordt ook vaak iets meegenomen, tot aan closetrollen toe.

Waarom hadden jullie spelers ze meegenomen?

Ik noem het geen jatten of stelen. Het was geen diefstal, wij hebben helemaal geen behoefte aan foto's met de smoelen van de Apeldoornse spelers. Het zijn scalpen. In een café neem je ook wel eens wat mee. Studenten nemen ook trofeeën mee als ze ergens op bezoek zijn. Later geef je die dingen terug. Maar in Apeldoorn gingen ze er mee naar de politie. Belachelijk. Ze zitten daar zo vast in de stramienen van het volleybal, dat ze geen gevoel voor humor meer hebben. Ze maakten commotie die nergens op slaat, ze hebben de zaak vreselijk opgeblazen.

Er moest een fles wijn aan te pas komen als goedmaker?

Ben je gek, dan was het een fles bleekwater geworden. Als de kampioen bij ons op visite komt, krijgen de spelers altijd een cadeautje. Dan kan je wat anjers klaar zetten in een teiltje water, maar twee dozen met mooie Zuidafrikaanse wijn smaken beter.