Rode kaart voor een Schwalbe?

Ze zeggen dat Duitse voetballers er meesters in zijn. Natuurlijk zijn Nederlandse voetballers er net zo goed in. Misschien wel beter. Maar het is altijd makkelijk om Duitsers te beschuldigen - al is het maar om Nederlandse fraudeurs vrij te pleiten.

We hebben het over de Schwalbe, een 'stervende zwaan'. Een aanvaller die net doet of hij over het been van een verdediger is gevallen en zodoende een vrije trap of een strafschop versiert. Bernd Hölzenbein (een Duitser) liet zich in de WK-finale van 1974 over het been van Wim Jansen vallen. De Engelse scheidsrechter Taylor zag er een strafschop in en sindsdien worden Duitse voetballers gezien als de bedenkers van de Schwalbe. Sinds de tv-camera's vanuit alle hoeken van het stadion de voetballers bespieden, ontgaat de camera's echter weinig onreglementairs meer. Vorige week donderdag slaagde de Duitse international Andy Möller erin een penalty te versieren door zich in het strafschopgebied te laten vallen zonder dat een tegenstander hem raakte. De scheidsrechter meende van afstand dat Möller wel werd gehaakt en gaf een strafschop, waardoor Borussia Dortmund weer op gelijke hoogte met Karlsruhe kwam (1-1). Uiteindelijk won Borussia met 2-1 en blijft de club van Möller koploper en kampioenskandidaat. Möller stapte kort na de wedstrijd op de scheidsrechter af en bood zijn verontschuldigingen aan. Hij had de tv-beelden gezien en wist dat die door heel Duitsland zouden gaan. De scheidsrechter rapporteerde 'de overtreding' en de excuses van Möller, maar kan de uitslag niet meer veranderen. Zo zijn de reglementen. De kans is groot dat Möller alsnog wordt gestraft. Zoiets kan in de Bundesliga. De voorzitter van de tuchtcommissie stelde zaterdag in Die Welt dat Möller zich zal moeten verantwoorden voor zijn bedrog. De voetballer hangt een schorsing van acht wedstrijden boven het hoofd. Möller is nu gebrandmerkt. De scheidsrechters gaan nu op hem letten, zeker wanneer hij weer - en niet theatraal - valt in het strafschopgebied. Möllers landgenoot Klinsmann (een Duitser) van Tottenham Hotspur, die in Engeland een reputatie heeft opgebouwd als diver, weet er alles van. Klinsmann beklaagde zich er onlangs over dat hem nu al op z'n minst vier strafschoppen zijn onthouden. Er is maar één manier om Schwalben, divers en stervende zwanen uit te bannen, weten ze sinds vorige week in Duitsland: een rode kaart.

    • Guus van Holland