Reorganisatie van spoorwegen China

China gaat zijn spoorwegen reorganiseren. Reden is de ruim 3,4 miljard yuan (600 miljoen gulden) verlies over 1994. Voor dit jaar wordt een nog groter verlies verwacht.

Het spoorwegbedrijf moet meer marktgericht gaan werken, zo lichtte de Chinese minister van spoorwegen, Han Zhubin, toe. De bewindsman zei dat de huidige leiding niet in staat lijkt in te spelen op de veranderingen in China. Het railvervoer, dat ruim 50 procent van de reizigers in de Volksrepubliek China verplaatst en 70 procent van alle vracht vervoert, verliest steeds meer marktaandeel aan het wegtransport, aan het vervoer over water en aan de luchtvaart, drie vervoerssectoren die in hoog tempo groeien.

Op lange-afstandstrajecten zullen meer comfort biedende passagierstreinen worden ingezet. Ook komen er meer slaaptreinen. De vraag naar een kaartje voor slaaptreinen op de lange afstanden is vele malen groter dan het aanbod.