Reclame

In een recent radiospotje hoor je een man en een vrouw vrolijk met glas smijten. Ze gaan nieuw glas kopen in een bekende winkel in huishoudelijke artikelen, want die geeft bij aankoop een bon waarmee je, in een andere bekende winkel, voor een gulden een hamburger kunt kopen.

Eerder was in een reclameboodschap al een eenvoudige van geest te horen die uren met zijn auto ging rondrijden, omdat hij bij het tanken van benzine van weer een ander bekend merk een bekend ochtendblad cadeau zou krijgen.

Air miles heeft wat losgemaakt. Bedrijven die niet bij de air miles club zitten, verzinnen zelf een list.

De mogelijkheden zijn legio. Een glas bij het ochtendblad, een liter benzine bij tien hamburgers, en - het zal niet lang duren - een speciale wa-verzekering voor hen die veel glas kapotgooien, uren rijden om te kunnen tanken en veel hamburgers eten.

De calculerende consument wil immers weten waar hij aan toe is.

    • Jan Gerritsen