Pyromaan in Ede slaat opnieuw toe

EDE, 18 APRIL. Met branden op vrijdag, op zaterdag en twee op zondag heeft de Edese pyromaan dit weekeinde weer volop van zich laten horen.

Van de vier branden werd er één gesticht in het naburige kerkdorp De Klomp. Daar ging gisteravond een veevoederbedrijf in vlammen op. Een half uur eerder was er een brand gemeld in een chassisbedrijf in Ede; er ontstond grote schade. Zaterdagavond ontstond er rond half twaalf een brand in een caravan bij een loods achter een tankstation. Doordat toevallige voorbijgangers de brandende caravan wisten weg te trekken, kon erger worden voorkomen. De brandweer schat de schade van dit weekeinde op één miljoen gulden. In totaal beloopt de schade inmiddels enkele miljoenen. De eerste brand werd op 16 maart aangestoken. Sindsdien zijn er meer dan dertig branden gesticht.

De politie in Ede tast nog volledig in het duister over motief en achtergrond van de pyromaan en heeft een permanent team van acht man op de zaak gezet. Aangezien de dader - of daders, ook dat is nog steeds onduidelijk - lijkt te reageren op berichten in de media, worden er geen inhoudelijke mededelingen meer gedaan over het onderzoek. Zo werd de man in de plaatselijke kranten Kortjakje genoemd, omdat hij nooit op zondag brand stichtte. Toen de brandweer die naam zaterdag op de televisie overnam, werd er zondag brand gesticht. “En dat is toch heel opmerkelijk”, aldus de politie.