Penning voor 'engel Bergen-Belsen'

AMSTERDAM, 18 APRIL. De 'engel van Bergen-Belsen' werd ze genoemd en voor de tientallen kinderen die zij heeft gered uit de greep van de nazi's, is de 78-jarige Poolse Luba Fredrick dat nog steeds. Zaterdag kreeg zij in het Amsterdamse stadhuis de zilveren erepenning voor menslievend hulpbetoon opgespeld in aanwezigheid van veel van haar 'kinderen'.

Eén van hen, G. Lamaker, spoorde Fredrick vorig jaar in Florida op, alsmede nog 36 van de door haar geredde 46 Nederlandse kinderen. Voor Lamaker stond vast dat Fredrick de zeldzame onderscheiding moest krijgen waarvoor koningin Beatrix haar handtekening zette. Fredrick zat aanvankelijk gevangen in Auschwitz. Daar verloor zij haar zoontje, dat op 3-jarige leeftijd werd vergast, en haar man die bij een ontsnappingspoging werd vermoord.

Door zich voor te doen als Russin wist zij weg te komen uit het vernietigingskamp. Ze kwam als verpleegster in Bergen-Belsen terecht. Op een nacht in de zomer van '44 hoorde ze gehuil van kinderen, ze opende de deur van haar barak en zag dat een groep huilende kinderen van een vrachtwagen in de modder werden gegooid om daar te sterven. Met behulp van haar collega's wist zij de, naar later bleek, Nederlandse kinderen te redden. Ze wist op een listige manier aan voedsel en zelfs aan melk te komen. Onder haar hoede overleefden in totaal ruim negentig kinderen het kamp. Bergen-Belsen werd op 15 april 1945 bevrijd.