Paasweekeinde trekt veel buitenlanders

DEN HAAG, 18 APRIL. Het afgelopen weekeinde hebben 875.000 buitenlandse toeristen Nederland bezocht. Daarmee was dit paasweekeinde drukker dan vorig jaar, toen de paasdagen totaal verregenden. Dit heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT) vanmorgen meegedeeld. Het NBT had ongeveer 800.000 buitenlanders verwacht.

De buitenlandse bezoekers hebben naar schatting van het NBT, ongeveer tweehonderd miljoen gulden uitgegeven. In vergelijking met voorgaande jaren waren er meer Duitse toeristen. Verder verbleven veel Belgen, Britten, Amerikanen en Japanners in Nederland.

Van grote verkeersdrukte was op eerste paasdag, net als andere jaren, geen sprake, meldde de verkeerspolitie in Driebergen. Op tweede paasdag begon de drukte rond het middaguur. Tegen vijf uur registreerde de verkeerspolitie 15 files met een totale lengte van 130 kilometer. Vooral de wegen vanuit Zeeland naar Rotterdam en Breda en de wegen van en naar Duitsland stonden vol auto's.

Maandag vielen ook de meeste slachtoffers in het verkeer, die overigens niets te maken hadden met het drukkere verkeer door de stroom toeristen. Gedurende het hele paasweekeinde hebben verschillende verkeersongelukken aan zeker acht mensen het leven gekost. Zeker 16 mensen raakten gewond.

De grote attracties trokken het paasweekeinde veel belangstelling. De Keukenhof toonde zich zeer tevreden met bijna 100.0000 bezoekers, vergeleken met ongeveer 40.000 vorig jaar. Madurodam trok 26.700 bezoekers, 15 procent meer dan vorig jaar. Verder was er veel belangstelling voor de nieuwe Chinese Ming-tuin in Haren (Groningen), de Batavia in Lelystad en de pyloon van de nieuwe Erasmusbrug in Rotterdam. Het aantal toeristen dat het paasweekeinde Amsterdam bezocht wordt door de VVV geschat op 300.000. De meeste hotels zaten vol. De Amsterdamse hoofdcommissaris Nordholt wil de honderd extra cellen die zijn vrijgemaakt in het kader van het paasoffensief permanent blijven gebruiken. Daartoe is een verzoek ingediend bij het ministerie van justitie. Dat heeft een politiewoordvoerder desgevraagd gezegd.

De extra cellen zijn vooral bedoeld om veroordeelde illegale criminele Noord-Afrikanen ook na het uitzitten van hun straf vast te houden tot zij de grens kunnen worden overgezet. In sommige gevallen volgt uitzetting tijdens de inbewaringstelling, maar vooral met Libiërs en Algerijnen is dat een probleem. Met de Marokkaanse regering zijn er inmiddels goede afspraken over het terugzenden van ongewenste vreemdelingen, aldus de politiewoordvoerder.

Het paasoffensief, dat 14 dagen heeft geduurd, was bedoeld om illegale criminele Noord-Afrikanen van de straat te halen en te houden. In totaal heeft de politie 250 mensen opgepakt, van wie een deel via de snelrechtprocedure in een van de honderd extra cellen in Nieuwersluis zijn straf uitzit.

In vergelijking met vorig jaar is het percentage straatroven tijdens het paasoffensief met veertig procent gedaald, er waren tien procent minder gevallen van zakkenrollerij en het aantal diefstallen uit auto's daalde met 15 procent.

In de binnenstad van Amsterdam zijn volgens de politie tussen de duizend en twaalfhonderd vreemdelingen verantwoordelijk voor een fors deel van de misdaad. Commissaris D. Zee van het bureau Warmoesstraat maakte eind februari bekend dat het voornamelijk gaat om Noordafrikanen, onder wie veel verslaafden. Zij plegen tachtig procent van de per jaar 5.500 gevallen van zakkenrollerij, 77 procent van de diefstallen uit auto's en een groot deel van de straatroven en winkeldiefstallen.