Niets te merken van onvrede in Ankara

ANKARA, 18 APRIL. “Natuurlijk waren we bang dat er met tomaten naar ons zou worden gegooid of dat de kinderen op straat in Ankara zouden worden uitgejouwd. Maar we konden ons ook niet voorstellen dat Turkije de boosheid over de oprichting van een Koerdisch parlement in ballingschap, vorige week in Nederland, op de kinderen zou afwentelen.” Willem Pijpers, directeur van de Nutsbasisschool-West uit Den Bosch, is blij dat het schoolbestuur, in samenspraak met de ouders, heeft besloten om de 24 leerlingen desondanks vrijdag naar Ankara te laten gaan. De twaalf jongens en twaalf meisjes, zijn daar om er op 23 april deel te nemen aan de Dag van het Kind, een nationale Feestdag in Turkije.

“Dit is een geweldige ervaring voor hen. We hebben gisteren - gekleed in de drie kleuren van de Nederlandse vlag - deelgenomen aan de straatparade in de Turkse hoofdstad”, vertelt Pijpers. “En dat ging uiterst vriendelijk.” Uit niets valt op te maken dat de de verstoorde diplomatieke relatie met Den Haag Turkije zo hoog zit dat alles wat Nederlands is nu geboycot moet worden. “Mocht dat alsnog gebeuren”, zegt de schooldirecteur, “dan trekken we ons onmiddellijk uit het officiële programma terug. Dan beperkt ons verblijf hier zich alleen nog tot het contact met de gastouders.”

De jongens en meisjes uit Den Bosch zijn - net als de delegaties van veertig andere landen - ondergebracht bij Turkse gastgezinnen. De kinderen van die gastgezinnen zitten op de Ulubatli Hasan langere school in de dichtbevolkte wijk Bahcelievler in Ankara. Deze week wordt er geoefend voor het folklorefeest op 23 april. Er zijn officiële uitstapjes zoals het bezoek gisteren aan het mausoleum van Atatürk en de avonden worden doorgebracht bij de gastgezinnen, die op hun beurt de Nederlandse kinderen de stad laten zien en hen meenemen voor picknicks in de omgeving.

Atilla Güler, directeur van de Ulubatli Hasan lagere school heeft een spandoek met welkom op de gevel van het gebouw laten hangen. En de gastouders heeft hij een Turks-Nederlands woordenboeken gegeven om het contact met de kinderen uit Den Bosch te vergemakkelijken. “Bij de schoolleiding is geen moment gedacht om afgelasting van het Nederlandse bezoek wegens de problemen rondom het Koerdische parlement in ballingschap. Bij de aankomst van de kinderen hier op school hebben we de Nederlandse vlag gehesen en hen verwelkomd met bloemen.”

    • Froukje Santing