Na stadion is bij Feyenoord nu elftal aan renovatie toe

ROTTERDAM, 18 APRIL. Afgelopen zomer verbouwde Feyenoord het stadion, komende zomer wacht de Rotterdamse club de minstens even ingrijpende renovatie van het eerste elftal. Want één ding staat vast: zo'n mooie accommodatie als De Kuip verdient een beter elftal dan het team dat gisteren op eigen veld kansloos met 3-0 van FC Twente verloor.

Alle hoop in Rotterdam-Zuid is voorlopig gevestigd op Ronald Koeman. Feyenoord dingt zeer nadrukkelijk naar de gunsten van de 32-jarige vedette van FC Barcelona, die heeft laten weten zijn carrière in Nederland te willen beëindigen. Volgens Ger Lagendijk, de zaakwaarnemer van Koeman, maakt de blonde verdediger binnenkort een keuze tussen de aanbiedingen van Feyenoord en FC Groningen (waar broer Erwin speelt en vader Martin manager is). Alle andere gegadigden zijn volgens Lagendijk kansloos. Om de warme Rotterdamse belangstelling te onderstrepen, belde Willem van Hanegem afgelopen week met huize Koeman. “Een prettig gesprek”, noemde de voetballer het verrassende telefoontje van de Feyenoord-coach. In een kwartier durend onderhoud zette Van Hanegem zijn plannen voor volgend seizoen uiteen.

Met de eventuele komst van Koeman is Feyenoord nog lang niet uit de brand. Bij de Rotterdammers lopen deze zomer liefst eenentwintig spelerscontracten af. Daaronder bevinden zich de overeenkomsten met de eerste elftalspelers Bosz, Van Gobbel, Blinker, Maas en Kiprich. Vaststaat dat Jozsef Kiprich volgend jaar niet meer in De Kuip acteert. De 31-jarige Hongaarse publiekslieveling mag transfervrij vertrekken.

Maar Kiprich zal vermoedelijk niet de enige speler zijn die de Maasstad verlaat. De wedstrijd tegen FC Twente maakte duidelijk dat Feyenoord in alle linies versterking nodig heeft. De verdediging mist tactisch vermogen, het middenveld ontbeert creativiteit en de voorhoede komt slagvaardigheid tekort. Bovendien is het elftal dringend aan verjonging toe. Linkervleugelverdediger Ruud Heus is 34 jaar, Peter Bosz 31 en Arnold Scholten 32.

Om te kunnen investeren is deelname aan Europees voetbal van cruciaal belang. Om daar zeker van te zijn, dient Feyenoord of op 25 mei de bekerfinale tegen Volendam te winnen, óf derde te worden in de competitie. De eindstrijd van de KNVB-beker lijkt voor Feyenoord de belangrijkste wedstrijd van het seizoen te worden. Want de derde plaats in de eredivisie is na de gevoelige nederlaag tegen directe concurrent FC Twente bijna onbereikbaar. Met nog slechts vijf wedstrijden voor de boeg staat Feyenoord vijfde. De achterstand op PSV bedraagt drie punten, Twente heeft een voorsprong van twee punten. Van de drie ploegen heeft Feyenoord bovendien het slechtste doelsaldo en het zwaarste programma: uitduels tegen RKC, Vitesse en Roda JC, en thuiswedstrijden tegen PSV en Ajax. En juist tegen de topclubs laten de Rotterdammers het dit seizoen volledig afweten. De zes ontmoetingen tegen Ajax, Roda, PSV en Vitesse gingen alle verloren, met de veelzeggende doelcijfers 4-21.

Volgens Issy ten Donkelaar ontbeekt het Feyenoord aan balans in het elftal. De Twente-coach, die op de persconferentie na de wedstrijd van de perschef van Feyenoord een glas bier en een bord met zes broodjes kroket kreeg voorgezet, toonde zich verheugd over de schwung in zijn eigen team. “Wij spelen nu iedere week een finale. Ik denk dat de strijd om de derde plaats op 14 mei bij PSV-Twente wordt beslist.”

Wim van Hanegem had na de vierde thuisnederlaag dit seizoen geen verklaring voor het povere spel van zijn ploeg. “Ik ben het snelste klaar als ik de twee spelers noem die wél aardig hebben gespeeld: Bosz en Witschge. De rest was aanwezig, maar deed niet mee.” De trainer bracht in de tweede helft verdediger Schuiteman in voor Kiprich, omdat hij vreesde voor een nog groter nederlaag: “Anders wordt het misschien wel 7-0.” En daarna, met een cynisch lachje: “Wat moest ik anders, ik kan toch geen mensen van de tribune inzetten?” Veel keus zou de coach op het moment van de wissel trouwens niet hebben gehad. De meeste van de 32.500 toeschouwers hielden het halverwege de tweede helft voor gezien en zochten in de regen een goed heenkomen.

    • Arjen Ribbens