Moslims op de Filippijnen doden gijzelaars

ZAMBOANGA, 18 APRIL. Filippijnse moslim-extremisten op het zuidelijke eiland Mindanao hebben gisteren een aantal gijzelaars vermoord. Hoeveel gegijzelden zijn gedood, is onduidelijk - het zouden er zeker elf zijn. Het leger heeft inmiddels de lijken gevonden van zes burgers die eerder waren vermoord door de opstandelingen. Een commandant van de zuidelijke troepen zei dat de moslim-extremisten behoren tot de opstandelingen die begin deze maand het voornamelijk door christenen bewoonde plaatsje Ipil veroverden, 53 ongewapende burgers vermoordden en het centrum verwoestten. De rebellen hebben zich na de slachtpartij in Ipil verspreid en namen gevangengenomen dorpelingen mee. Die werden gebruikt als “menselijk schild” tegen het regeringsleger. De commandant noemde het afslachten van gijzelaars “barbaars en onmenselijk” en zei dat dergelijk optreden niets van doen heeft met de islam.

Volgens een overlevende, die met verscheidene hakwonden werd aangetroffen, waren de meeste gijzelaars zo verzwakt dat ze “geen nut” meer hadden voor de rebellen en daarom werden gedood. (AP, Reuter)