Mogelijk vals spel op WK Sheffield

SHEFFIELD, 18 APRIL. De uitslag van de snookerwedstrijd tussen de Engelsman Jimmy White en de Zuidafrikaan Peter Francisco bij het WK in Sheffield, is mogelijk van te voren afgesproken. De wedstrijd eindigde zondag in 10-2, een uitslag waar opvallend veel gokkers veel geld op hadden ingezet. Daarbij zou door de gokkers in totaal een bedrag van ongeveer 150.000 gulden zijn verdiend. Voorlopig wordt er niets uitbetaald.

De World Professional Billiards and Snooker Association (WPBSA) kondigde een half uur na de wedstrijd aan een onderzoek in te stellen naar vermeende malafide praktijken rondom de partij. In een officiële verklaring stond: “Het is de WPBSA ter ore gekomen dat er op ongebruikelijke wijze gewed is op de eindstand van de partij tussen White en Francisco. Daarom zal een onderzoek worden gehouden naar de omstandigheden waaronder de uitslag tot stand is gekomen.”

Aanvankelijk waren de odds voor een 10-2 eindstand 4 tegen 1. Dat veranderde tot 7 tegen 4. Maar al voordat de wedstrijd was begonnen, namen de bookmakers geen nieuwe weddenschappen meer aan.

Voorzitter John Spencer van de WPBSA verklaarde later te zijn gealarmeerd over onregelmatigheden door vertegenwoordigers van de Betting Officies' Licensed Association (BOLA). “Om één uur in de nacht van zaterdag op zondag kreeg ik te horen dat er vreemde weddenschappen waren afgesloten en dat er geen nieuwe meer werden aangenomen. Ik heb alle games van de partij gezien, maar kan daar geen commentaar op geven. Dat laat ik over aan het onderzoek.”

De uitslag van het onderzoek wordt morgen bekend gemaakt. White, die al zes keer als tweede eindigde op het WK, en Francisco gaven beiden geen commentaar op het verloop van de wedstrijd. (Reuter)