Libische pelgrimage mogelijk via Kairo

KAIRO, 18 APRIL. Libië voert momenteel besprekingen met het buurland Egypte over mogelijkheden Libische pelgrims naar de heilige moslim-steden in Saoedi-Arabië te sturen zonder het embargo van de Verenigde Naties te schenden. Egypte en Saoedi-Arabië hebben vandaag laten weten geen Libische vliegtuigen boven hun grondgebied te toe laten.

De Libische leider Muammar Gaddafi lijkt daarmee zijn eerdere dreigementen het embargo te doorbreken niet waar te zullen maken. Gaddafi zei zondag dat hij vanaf vandaag directe vluchten, tachtig in totaal, naar Mekka zou sturen. De VN legden in 1992 Tripoli zware sancties op - onder meer een verbod op alle vluchten van en naar Libië - naar aanleiding van de weigering van Gaddafi twee Libiërs uit te leveren die worden verdacht van betrokkenheid bij de bomaanslag op het Pan Am-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie, eind 1988, waarbij 270 mensen om het leven kwamen. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten eisen, daarin gesteund door de VN, dat de twee Libiërs naar Schotland of de VS worden overgebracht voor berechting.

Voor humanitaire doeleinden hebben de VN een uitzondering gemaakt bij de sancties en hieronder zouden ook pelgrimages vallen. De VN zouden vluchten naar Mekka vanuit Tripoli toestaan, mits uitgevoerd door niet-Libische maatschappijen en na aanvraag bij de VN. Maar bij de VN in New York is een dergelijk Libisch verzoek niet binnengekomen.

De Egyptische regering heeft volgens bronnen in Kairo vorige week aan Libië voorgesteld buitenlandse luchtvaartmaatschappijen - onder andere uit Nederland, Egypte en Algerije - de vluchten te laten verzorgen, maar Gaddafi zou dit idee van de hand hebben gewezen. In 1994 stuurde Gaddafi 300 Libiërs per kameel door de woestijn naar Saoedi-Arabië.

Afgelopen zaterdag organiseerde de Libische leider in Tripoli een manifestatie tegen de VN-sancties. “Amerika is de bron van het wereldterrorisme en tevens de financier ervan”, zei Gaddafi tegen enige honderden aanhangers, die met vlaggen zwaaiden en anti-Amerikaanse leuzen riepen. (AP, Reuter)