Levenslang voor overval AH-filiaal

ARNHEM, 18 APRIL. De Arnhemse rechtbank heeft vanmorgen de 29-jarige Appie A. uit Bussum tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens tweevoudige moord bij een aanslag op een Albert Heijn-filiaal in het Gelderse Oosterbeek

Twee weken geleden eiste de officier van justitie twintig jaar gevangenis en tbs met dwangverpleging. Volgens de officier was de man tijdens de aanslag op 14 mei 1990 verminderd toerekeningsvatbaar. Hij baseerde zich daarbij op de rapportage van het Pieter Baan Centrum, dat een langdurige behandeling adviseerde.

Volgens de rechtbank is de verdachte op dit moment verminderd toerekeningsvatbaar, maar zou hij dat ten tijde van de aanslag niet zijn geweest. De rechtbank acht A.. schuldig aan tweevoudige moord en aan afpersing. Behalve voor de overval op de winkel in Oosterbeek stond de verdachte ook terecht wegens gewapende overvallen in Hilversum, Baarn, Vreeland en Bussum.

Bij de aanslag op het Albert Heijn-filiaal in Oosterbeek werden twee medewerkers gedood en raakte een derde blijvend invalide.

Na de aanslag vluchtte A. naar Chili. Hij werd pas eind vorig jaar aan Nederland uitgeleverd. De onderhandelingen werden bemoeilijkt omdat er tussen Nederland en Chili geen uitleveringsverdrag bestaat.

Volgens Justitie zijn in Nederland sinds 1992 zeven mensen tot levenslang veroordeeld.