Lage dollar zorgt op beurs voor een mineurstemming

AMSTERDAM, 18 APRIL. Onder invloed van een lage dollarkoers zakten de meeste fondsen vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs weg. De AEX, de Amsterdamse beursthermometer, ging na het middaguur 2,45 punten omlaag tot 404,14 punten.

AMSTERDAM De Amerikaanse munteenheid kende in Amsterdam een zwak begin met een verlies van circa 2,5 cent op 1,5290 gulden. Ook op andere Europese valutamarkten verloor de dollar. De renteverlaging afgelopen vrijdag in Japan bleek geen enkel positief effect te hebben gehad op de koers van de dollar. Het verhaal dat de dollar omhoog gaat als de rente lager wordt, is daarmee min of meer achterhaald. Want ook recente renteverlagingen in Duitsland en Nederland sorteerden niet het gewenste effect.

Bijna alle fondsen deelden in de dollarmalaise. Uitzonderingen waren Hoogovens, KPN en Nedlloyd, dat sinds de presentatie van de mooie jaarcijfers in de lift zit. Hoogovens had een plus van 3 dubbeltjes op 64,20, KPN steeg tien cent op 53,70 en Nedlloyd kreeg er 1,70 bij op 48,90.

Akzo Nobel verloor 1,10 op 178,80, DSM 1,10 op 127,80 en Koninklijke Olie 1,60 op 184,90. Philips, eveneens een dollargevoelig fonds, werd met een verlies geconfronteerd van zes dubbeltjes op 53,90. De uitgevers daalden eveneens: VNU min 0,80 cent op 163,70, Elsevier min een dubbeltje op 16,70 en Wolters Kluwer min 0,70 gulden op 122,50.

Op de lokale markt was de stemming iets beter, ook al waren ook hier de resultaten eveneens pover. Opmerkelijk was het herstel van Hes Beheer. Het havenbedrijf zat enige weken in het verdomhoekje, maar beleggers zijn er kennelijk achter gekomen dat de waardering te laag was. Hes kreeg er 80 cent bij op 16,80.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York heeft gisteren een plotselinge omslag in de stemming in het laatste uur de behoorlijke koerswinsten geheel teniet gedaan. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen, die aanvankelijk een stijging van bijna dertig punten noteerde, sloot uiteindelijk 11,76 punten lager op 4195,38.

Hoge verwachtingen van de eerste-kwartaalcijfers van het Amerikaanse bedrijfsleven, die in de loop van deze week worden bekendgemaakt, deden de aandelenkoersen over een breed front flink stijgen. Daarnaast droegen ook de koersstijgingen op de obligatiemarkt bij aan de vaste stemming. De stemming op de aandelenmarkt sloeg in het laatste uur echter radicaal om. De oorzaak lag op de obligatiemarkt waar een van de stukken door een 'weerstandgrens' brak en daarmee een lange serie verkooporders van obligaties in gang zette.

Op de wisselmarkt van New York moest de dollar in een dunne handel flink terug. Tegen het eind van de handel noteerde de Amerikaanse munteenheid 1,5280 vergeleken met 1,5525 gulden op de laatste handelsdag van vorige week.

TOKIO De discontoverlaging die Japan afgelopen vrijdag had bekendgemaakt had op de koers van de dollar nauwelijks effect. Vanochtend werd een koers opgegeven van 81,20 yen, wat niet ver boven het dieptepunt van 80,15 yen ligt. Kort nadat de Japanse maatregelen waren bekendgemaakt, was de koers opgeveerd tot 84 yen, maar lang duurde dat niet. De effectenbeurs van Tokio had daardoor een magere dag. De Nikkei-index van de 225 toonaangevende fondsen daalde met 79,04 punten tot 16.225,11. De maatregelen van Japan werden ook in de effectenhandel niet overtuigend bevonden.