Koerden vormen 'regering' tijdens zitting in Brussel

BRUSSEL, 18 APRIL. Tijdens een vierdaagse zitting na zijn formele oprichting in Den Haag heeft het (Turks-)Koerdische parlement in ballingschap besloten tot de oprichting van een uitvoerende raad, die “formeel geen regering is maar als een regering zal werken”.

Dat zei vanochtend in Brussel Ali Sapan, leider van het Nationaal Bevrijdingsfront van Koerdistan (ERNK), de politieke arm van de radicale Koerdische Arbeiders Partij (PKK). Het ERNK domineert het nieuwe parlement in ballingschap.

In Nederland wil een aantal Turkse organisaties zondag het Turkse bedrijfsleven oproepen Nederlandse goederen te boycotten. “Het gaat om een symbolische actie”, aldus E. Ates namens de organisaties. De oproep zal worden gedaan bij een manifestatie in Den Haag tegen het toestaan door Nederland van de oprichting van het Koerdische parlement. Tot de manifestatie en de oproep is het afgelopen weekeinde besloten na bijeenkomsten in Eindhoven door vier landelijke Turkse en een aantal plaatselijke en regionale instellingen, op initiatief van de Turks Islamitische Culturele Federatie waarvan Ates voorzitter is.

Op de bijeenkomst in Brussel waarop de oprichting van een Koerdische uitvoerende raad bekend werd gemaakt, onderstreepte Koerden-leider Sapan vanmorgen dat het parlement geen separatistische doeleinden nastreeft, zoals Turkije zegt. Zowel de uitvoerende raad als het parlement in ballingschap wordt voorgezeten door vertegenwoordigers van de Democratische Arbeiders Partij (DEP), die - in tegenstelling tot de PKK - enige tijd in Turkije was toegestaan en in het Turkse parlement was vertegenwoordigd. Toen de DEP vorig jaar werd verboden, vluchtte een aantal parlementariërs naar West-Europa. Dezen nemen nu deel aan het parlement in ballingschap.

Pag.3: 'Signalen voor boycot in Turkije'

Zowel de uitvoerende raad als het parlement in ballingschap wordt voorgezeten door vertegenwoordigers van de Democratische Arbeiders Partij (DEP), die - in tegenstelling tot de PKK - enige tijd in Turkije was toegestaan en in het Turkse parlement was vertegenwoordigd. Toen de DEP vorig jaar werd verboden, vluchtte een aantal parlementariërs naar West-Europa. Dezen nemen nu deel aan het parlement in ballingschap. Dat vertegenwoordigers van de DEP deze posities bekleden, wordt gezien als een poging het imago van het PKK-parlement kwijt te raken.

Het Belgische ministerie van buitenlandse zaken kon vanmorgen geen commentaar geven op de bijeenkomst van het Koerdisch parlement in ballingschap in het Internationaal Perscentrum te Brussel. “Onze houding tegenover het Koerdisch Parlement in ballingschap is noch erkenning noch ondersteuning”, aldus een woordvoerder van buitenlandse zaken. “Dat is onze opstelling sedert een aantal maanden en die is niet veranderd.”

Turkse ondernemers in Nederland zijn niet enthousiast over een mogelijke boycot van Nederlandse produkten, waartoe afgelopen weekeinde in Eindhoven is opgeroepen. De ongeveer zesduizend Turkse ondernemers in Nederland vrezen bij een boycot ook zelf het slachtoffer te worden, aldus voorzitter N. Aksoy van het Turks-Nederlands Ondernemers- en Bestuurdersverbond . Aksoy: “Er zijn signalen dat bedrijven in Turkije Nederlandse goederen zullen boycotten. Bij Duitse goederen gebeurt dat in toenemende mate. Een boycot van Nederland is voor ons ook schadelijk. Wij maken deel uit van de Nederlandse economie.” Ook het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB) is volgens een woordvoerder tegen een boycot.

De organisaties van Turken in Nederland willen met hun actie protesteren tegen het inconsequente beleid van Nederland dat in internationale verdragen heeft verklaard terroristische organisaties te bestrijden maar toch de oprichting heeft toegestaan van een door de PKK gedomineerd Koerdisch parlement. “Nederland heeft deze zaak te eenzijdig afgehandeld”, aldus woordvoerder Ates. “Er gaat een grote bedreiging van de openbare orde van uit. Dan kun je niet naïef en onschuldig een beroep blijven doen op de vrijheid van meningsuiting. Zelfs voetbalwedstrijden worden afgelast voordat zich ook maar één incident heeft voorgedaan.”

De Turkse organisaties in Nederland vrezen een “escalatie van geweld”. Ze zijn bang dat het geweld van de PKK uit Duitsland zal overwaaien als gevolg van het toestaan van de oprichtingsvergadering vorige week in het Haagse Congresgebouw. De organisaties willen binnenkort opnieuw een gesprek met minister Dijkstal (binnenlandse zaken) om over de veiligheid van de Turkse gemeenschap in Nederland te spreken. Vorige week had ook al een gesprek met binnenlandse zaken plaats over de bewaking van moskeeën.