Israel vreest wraakacties Hamas

TEL AVIV, 18 APRIL. Israel heeft zich ingesteld op een spectaculaire wraakaktie van Hamas na het doden van drie leden van deze islamitische fundamentalistische organisatie, zondag in Hebron.

Het drietal - lang door Israel gezochte leden van Izzadin Kassem, de gewapende arm van Hamas - werd door een speciale Israelische militaire eenheid in een buitenwijk van Hebron in een hinderlaag gelokt. In hun auto werden ze door in burgerkleding gestoken Israelische militairen gedood. Volgens Israelische militaire kringen waren de drie verantwoordelijk voor de dood van zes Israelische burgers in en nabij Hebron.

Israelische militaire kringen zeggen dat de drie strijders van Izzadin Kassem een aanslag in de zin hadden in Hebron, waar ter gelegenheid van het joodse paasfeest Pesach, veel Israeliërs onder zware militaire begeleiding, een bezoek brachten aan de graven van de aartsvaders. Hebron is sedert het doden van de drie strijders van Izzadin Kassem aan een streng uitgaansverbod onderworpen.

Woordvoerders van het Palestijnse zelfbestuur in Gaza hebben “de koelbloedige moord” op de leden van Hamas in Hebron in scherpe bewoordingen veroordeeld. Volgens hen heeft Israel daarmee een spaak in het wiel gestoken van overleg tussen het Palestijnse zelfbestuur en Hamas over beëindiging van de strijd tegen Israelische doelen in de Strook van Gaza en daarbuiten. Familieleden van de doodgeschoten Palestijnen in Hebron streken op de plaats van het incident bloed van de slachtoffers op en kusten daarna in extase hun vingers. Voor de tv-camera's zeiden ze dat ze “gelukkig” waren dat hun dierbaren in de strijd tegen Israel als martelaren waren gevallen. Om uitdrukking aan hun trots te geven werden bij de opgezette rouwtenten zoete kopjes koffie - in plaats van bittere koffie - en snoepjes uitgedeeld.

Israelische militaire kringen zijn van mening dat Izzadin Kassem in Hebron weliswaar een zware klap heeft geïncasseerd maar nog in staat is grote wraakacties te ondernemen. Vandaar dat de veiligheidsmaatregelen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in de grote steden in Israel aanzienlijk zijn verscherpt. Daar wordt de 'grote klap' verwacht.

Op verscheidene plaatsen braken gisteren op de Westelijke Jordaanoever felle anti-Israelische demonstraties uit toen het nieuws over het incident in Hebron bekend werd.

Ondertussen heeft de speciale Palestijnse veiligheidsrechtbank gisteren een lid van Hamas tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het helpen van het smokkelen van explosieven naar Israel voor terroristische doeleinden. Tientallen leden van Hamas zijn na ondervraging de afgelopen dagen door het Palestijnse zelfbestuur vrijgelaten. Zij werden aangehouden na aanslagen tegen Israelische nederzettingen in de strook van Gaza.

    • Salomon Bouman