Inflatie 22,6 procent; Expansie China schrijdt voort met 11,2 procent

PEKING, 18 APRIL. De Chinese economie is in het eerste kwartaal met 11,2 procent gegroeid. Het bruto binnenlands produkt steeg met 981,1 miljard yuan (circa 187 miljard gulden) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit heeft het Chinese Bureau voor de Statistiek vandaag bekendgemaakt.

De regering had het streefpercentage voor de economische groei dit jaar vastgesteld op 8 à 9 procent, tegen 11,8 procent in 1994. De industriële produktie vertoonde in de periode van januari tot maart een groei van 14 procent. De staatsbedrijven kwamen niet verder dan 7,5 procent groei. Bijna de helft van de staatsbedrijven draaiden in het eerste kwartaal met verlies (totaal 14,8 miljard yuan). Het aantal verliesgevende staatsbedrijven nam slechts zeer licht af ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar.

De inflatie blijft een bron van grote zorg voor de Chinese autoriteiten. In het eerste kwartaal stegen de prijzen van consumptiegoederen met 22,6 procent en de detailhandelprijzen met 19,9 procent. In maart van dit jaar stegen de prijzen met 18,7 procent. Dit is een lichte daling ten opzichte van februari. De geringe afname van de inflatie is, volgens de autoriteiten, te danken aan het feit dat het aanbod op dit moment de vraag overtreft, wat de prijzen drukt. Ook is er meer controle op kredietverstrekking en een rem op investeringen.

De waarde van de export steeg in het eerste kwartaal met 62 procent tot 30,95 miljard dollar, terwijl de import met bijna 17 procent toenam tot een waarde van 23,87 miljard dollar.

De economische groei is groot, maar stabiel, zo zei een woordvoerder van het Bureau voor de Statistiek vandaag tijdens een persconferentie. Volgens hem zijn er tekenen van “afkoeling”, aangezien het voor seizoensinvloeden gecorrigeerde groeicijfer niet verder komt dan 10 procent. “Vraag en aanbod zijn nu met elkaar in evenwicht”, aldus de woordvoerder.

Volgens een ambtenaar van het Bureau voor de Statistiek in Sjanghai zal de prijssituatie in het land sterk afhangen van de graanoogsten in de zomer en de herfst. Als China opnieuw wordt getroffen door droogte of overstromingen, zoals vorig jaar, zal het tekort aan voedsel de prijzen omhoog stuwen.

De vice-voorzitter van de Europese Commissie, Leon Brittan, is vanmorgen in China aangekomen om onderhandelingen te voeren over meer toegang tot de Chinese markt en de toetreding van het land tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Europa blijft een sterk voorstander van toetreding van China tot de WTO, maar, zo zei Brittan, het lidmaatschap kan alleen veilig worden gesteld als China duidelijk maakt zich aan de WTO-regels te willen houden. Volgende maand zullen in Genève multilaterale besprekingen worden gehouden over het eventuele lidmaatschap van China van de WTO. (Reuter, AFP)