Graewe/Reijseger/Hemingway

Graewe/Reijseger/Hemingway: Flex 27 (Random Acoustics RA 007). The View from Points West (Music & Arts CD-820). Inl. BVHAAST 020-6239799

De Duitse pianist Georg Graewe, de Nederlandse cellist Ernst Reijseger en de Amerikaanse slagwerker Gerry Hemingway vormen als ruim zes jaar een trio. Ze maken improvisatiemuziek die nu eens de kant van de jazz opgaat, dan weer een meer Europees karakter heeft. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval op de in een roodkartonnen klaphoesje uitgebrachte Flex 27, een cd met voornamelijk korte stukken, waarschijnlijk gesneden uit grotere gehelen. De abstractiegraad is hoog, de spanning echter zo groot dat je uiteindelijk toch wordt meegetrokken, net als het publiek destijds, eind '93 Stadtgarten Keulen en BIMhuis Amsterdam. Ook de technische kwaliteit van de cd is voortreffelijk.

The View from Points West, in juni '91 opgenomen tijdens een jazzfestival in de Canadese stad Vancouver, heeft een wat ander karakter. De stukken zijn veel langer dan op Flex 27, hebben beschrijvende titels en refereren soms rechtstreeks naar de jazzmuziek, bijvoorbeeld Monk-ey-ing en het qua pianistiek aan Lennie Tristano herinnerende Strange Picnic dat een swingende 'geplukte' solo van Reijseger bevat. Ook het feit dat Hemingway tijdens dit concert soms zijn vibrafoon gebruikte, geeft deze cd een andere kleur. De eerste week van mei speelt dit trio in Amsterdam en Groningen.

    • Frans van Leeuwen