Gianetti profiteert in Luik-Bastenaken-Luik van rivaliteit vluchters

ROTTERDAM, 18 APRIL. Mauro Gianetti heeft zondag dankbaar gebruik gemaakt van een oude wielerwet. De 31-jarige Zwitser was niet de sterkste in Luik-Bastenaken-Luik, hij profiteerde slechts van de hevige concurrentie onder zijn medevluchters. Die keken meer naar elkaar dan naar de weggesprongen Gianetti. Met als gevolg dat de Waalse topklassieker een tamelijk onbekende winnaar kreeg.

Na een eerder mislukte poging demarreerde Gianetti op vier kilometer van de finishlijn met succes. Even daarvoor had de Italiaan Bugno ook al een poging gewaagd, maar zijn Franse rivaal Jalabert zat meteen in zijn wiel. Een paar kilometer verderop moesten de Amerikaan Armstrong en de Italiaan Casagrande terrein prijsgeven, nadat de Italiaan Bartoli het tempo had opgeschroefd. Terwijl de wielerfans zich al verheugden op een sprintduel tussen Bugno en Jalabert, besloot Gianetti van kop af te versnellen.

De coureur van de Italiaanse Polti-formatie kon na afloop niet geloven dat hij La Doyenne had gewonnen. Hij gaf toe dat zijn medevluchters sterker waren. Voor Gianetti betekende de overwinning in Luik-Bastenaken-Luik zijn eerste belangrijke profzege. Hij debuteerde als beroepsrenner in 1986 en had tot eergisteren alleen de semi-klassieker Milaan-Turijn als aansprekende overwinning achter zijn naam staan. Afgelopen woensdag maakte hij met een vijfde plaats de nodige indruk in de Waalse Pijl, maar ook toen reed de eeuwige subtopper Gianetti in de schaduw van de grote mannen.

Jalabert was eergisteren wederom de grote uitblinker, maar de winnaar van Milaan-Sanremo miste aan het einde van de middag de benodigde reserves. De onbetwist sterkste renner van het voorjaar waagde al op tachtig kilometer voor de finish een vluchtpoging, met als gevolg dat zijn voornaamste rivalen Museeuw, Berzin en Fondriest vroegtijdig waren uitgeschakeld. Toch had Jalabert achteraf spijt van zijn aanvallende tactiek. Hij moest in een vroeg stadium te veel van zijn krachten aanspreken, hetgeen hem naar eigen zeggen uiteindelijk had opgebroken.

De vermoeide Jalabert was in de eindsprint ook niet opgewassen tegen Bugno en Bartoli. Voor Bugno betekende zijn tweede plaats ogenschijnlijk een grote teleurstelling, maar de 31-jarige stilist had zijn groeiende vorm aangetoond. De tweevoudig wereldkampioen was vorig seizoen negatief in het nieuws wegens een dopingaffaire (te veel cafeïne), wat hem op een schorsing van drie maanden kwam te staan. Dit jaar toont Bugno dat hij nog niet mag worden afgeschreven.