Dasa eist 125.979 gulden van Lakeman wegens laster

ROTTERDAM, 18 APRIL. Daimler-Benz Aerospace (Dasa), het moederbedrijf van vliegtuigfabrikant Fokker, eist een schadevergoeding van 125.979 gulden van publicist drs. P.T. Lakeman. Lakeman werd vorig jaar veroordeeld door de rechter tot rectificatie van een passage in het blad OR-informatie. Daarin suggereerde hij dat oud-Fokker topman E.J. Nederkoorn zichzelf had verrijkt ten tijde van de overname van Fokker door Dasa.

Het zou, zo schreef Lakeman destijds, gaan om een bedrag van 25 miljoen mark dat Dasa via een buitenlandse bankrekening zou hebben betaald aan Nederkoorn voor diens rol bij de verkoop van Fokker.

Dasa is een civiele procedure tegen Lakeman begonnen bij de rechtbank in Utrecht. Wanneer de schadevergoeding wordt toegekend zal het concern het geld aanwenden “voor de verbetering van de Duits-Nederlandse relaties op het terrein van de journalistiek”. Het geld zal gaan naar het Duits-Nederlands Journalistenstipendium in Den Haag, dat een uitwisselingsprogramma tussen Nederlandse en Duitse journalisten organiseert.

Dasa heeft na het artikel van Lakeman bij het openbaar ministerie aangifte gedaan van laster. Maar het openbaar ministerie is nog steeds niet overgegaan tot vervolging van de auteur. Lakeman moemde vamorgen in een reactie de hoogte van de door Dasa geëiste schadevergoeding “werkelijk belachelijk”. “Naar aanleiding van mijn stukje van 350 woorden in OR-informatie zegt mijnheer Schrempp samen met nog twee Dasa toplieden voor meer dan 20.000 gulden aan vliegtickets te hebben moeten kopen, voor meer dan 10.000 gulden vertaalkosten te hebben moeten maken en ruim 30.000 gulden te hebben moeten uitgeven aan een persconferentie.”