COTTAGE PIE

Uit heimwee naar de lekkere ovenschoteltjes uit haar Engelse au-pair-dagen informeerde mijn buurvrouw naar een recept voor Shepherd's pie. De achterliggende gedachte daarbij was dat het een makkelijk op te warmen gerecht is, ofwel je kunt er twee dagen van eten. Dat is een zeer gewaardeerde eigenschap voor een gerecht in gezinnen met drukke bezigheden buitenshuizes. In haar herinnering bevatte de Shepherd's pie doperwtjes en peentjes zodat ik concludeerde dat ze indertijd waarschijnlijk Cottage pie had gegeten. (Hetzelfde principe als Shepherd's pie maar aangevuld met de typisch Engelse moestuinmix van groene erwten en worteltjes.) De smaak van de Cottage pie die ik voor 'buurvrouw' maakte, kwam vrij aardig overeen met haar Engelse herinnering. Alleen het vlees, zei ze, was anders. Dat klopt want mijn voorkeur gaat uit naar kleingesneden vlees inplaats van gehakt omdat dat sappiger blijft. Opgewarmd smaakte hij ook goed, meldde ze twee dagen laten. Mission completed.

Voor 4-5 porties:

3 eetlepels olijfolie

3 kleine uien, gepeld en fijngesneden

4 tenen knoflook, gepeld en fijngesneden

2 blaadjes laurier

ruim 600 gram magere stooflappen (lams- of rundvlees)

zout

1 deciliter droge sherry

400 gram gepelde pruimtomaten in blik

3 deciliter bouillon

versgemalen peper

1 eetlepel aardappelmeel, tot een papje geroerd met wat water

300 gram diepgevroren Mexico mix (erwtjes, worteltjes, maïs, paprika)

1250 gram Eigenheimers, geschild

75 gram boter

2 - 3 decilieter warme melk

versgeraspte nootmuskaat

2 eetlepels fijn paneermeel

100 gram geraspte cheddar

Verhit de olie in een ruime stoofpan en smoor daarin op laag vuur uien, knoflook en laurier gedurende 10-15 minuten, onder nu en dan roeren, tot de uien zacht en geurig zijn. Snijd intussen het vlees met de draad mee in smalle repen en vervolgens in hele kleine stukjes. Schuif het uienmengsel naar de rand van de pan, voeg het vlees toe en laat dat op iets hoger vuur rondom dichtschroeien. Voeg de sherry toe en laat hem vrijwel volledig inkoken. Snijd de pruimtomaten in stukjes en doe ze zonder vrijgekomen vocht en pitjes bij het vlees. Voeg de bouillon toe, wat zout en laat alles 35 minuten stoven in half gesloten pan. Proef op zout, maal er peper naar wens bij en bind het stoofvocht met aardappelmeel. Blancheer de Mexico mix 4 minuten in kokend en gezouten water, giet hem af en laat de groenten uitlekken. Doe vlees en saus over in een vuurvaste schaal, strooi de Mexico mix er overheen en bedek alles met luchtige aardappelpuree, gemaakt van gekookte en fijngestampte Eigenheimers, op smaak gebracht met boter, melk naar behoefte, zout en nootmuskaat naar smaak. Strooi paneermeel over de puree en tot slot geraspte kaas. Zet de cottage pie 35 minuten in een voorverwarmde (200ß8 C) oven tot hij door en door warm is en de kaas een lichtkrokant korstje heeft gevormd.

Op de achtste dag begint het dieet opnieuw. Na twee weken mag weer "normaal' worden gegeten. In een volgende aflevering volgen enkele hints voor werkenden om de lunch van dit dieet handig te nuttigen op het werk.

    • Florine Boucher