Bouwvakkers weer massaal aan de slag na CAO-akkoord

ODIJK, 18 APRIL. De staking in de bouw is na vijf weken voorbij. De 36.000 stakende bouwvakkers zijn vanmorgen massaal weer aan het werk gegaan. Werkgevers en vakbonden zijn er dit weekeinde na 26 uur onderhandelen in een Rotterdams hotel in geslaagd een nieuwe CAO af te sluiten.

Er wordt al veel koffie verbouwd. Het is een handelsgewas dat Indonesië deviezen oplevert. Als meerjarig gewas veroorzaakt het minder erosie dan eenjarige gewassen. De vraag is welke delen geschikt zijn voor uitbreiding van de koffieteelt. Daarvoor kappen de boeren bos. Dat doet de erosie toenemen en kan stroomafwaarts de rijstboeren in de problemen brengen. Meijerink tovert een kaartje te voorschijn dat de erosiegevoeligheid laat zien. Die wordt bepaald door de grondsoort, de steilheid en de lengte van hellingen. Het verband tussen erosie en de verbouw van koffie, bekend uit veldexperimenten, is in het systeem ingevoerd zodat Meijerink kan laten zien waar koffieteelt zal leiden tot erosie.