Bestuur Roda praat over wangedrag van trainers en spelers

TILBURG, 18 APRIL. Het bestuur van Roda JC komt deze week in een speciale vergadering bijeen om het wangedrag van spelers en trainers in de wedstrijd tegen Willem II (0-0) te bespreken. Binnen een tijdsbestek van amper een kwartier kregen gistermiddag hulptrainer Eddie Achterberg, libero Raymond Atteveld en hoofdcoach Huub Stevens de rode kaart van scheidsrechter Sterk. “Hierover is het laatste woord nog niet gezegd”, liet voorzitter Theo Pickée bij het verlaten van de eretribune in Tilburg weten.

Sterk stuurde Achterberg en Stevens in de slotfase weg wegens protesteren in woord en gebaar. Atteveld moest voor de ogen van de verbijsterde bondscoach Guus Hiddink naar de kant wegens zijn tweede gele kaart, zijn elfde in dit seizoen. Hij kreeg boekingen voor schelden en schoppen. “We hebben gewoon slecht gespeeld”, stelde Pickée. “De frustratie mag je echter nooit op deze manier afreageren. Dit valt niet te tolereren. Ik verwijt de scheidsrechter niets. Hij heeft het goed gedaan.”

Pickée wond zich het meest op over het optreden van Achterberg. Terecht, want de oud-prof van FC Twente maakte zich in Tilburg volstrekt belachelijk. 'De Keu' bestond het om over een inworp, al dan niet foutief toegekend, enorme heibel te maken. Tijdens de openlijke ruzie met grensrechter Dolstra knielde Achterberg plotseling neer en boog deemoedig het hoofd. Hij kon meteen vertrekken. Tierend zocht de hulptrainer de tribune op.

“Achterberg zette de grensrechter voor gek”, legde Sterk uit. “Dat kon ik niet ongestraft voorbij laten gaan.” Voorzitter Pickée: “Achterberg provoceerde de grensrechter op ontoelaatbare wijze. Dat neem ik hem zeer kwalijk.” Atteveld had voor de arbiter geen goed woord over. “Die man is alle aandacht niet waard”, bromde hij.

Na de aftocht van Atteveld draaide Stevens zich en viel grensrechter Dolstra verbaal fel aan. “Dat was de reden voor mij om ook Stevens weg te zenden”, lichtte Sterk toe. “Op zo'n manier ga je op een voetbalveld niet in discussie met elkaar. Wat Stevens heeft gezegd, doet er niet zoveel toe. Zijn gebaren waren duidelijk genoeg.” Op kracht en karakter en met de nodige intimidatiemiddelen probeert Roda JC in de slotfase van de competitie de fraaie tweede plaats veilig te stellen. Het duel in Tilburg was een draak van een wedstrijd.

Dordrecht '90 heeft weer voor een verrassing gezorgd door Heerenveen in eigen stadion op een gelijkspel (1-1) te houden. Het tegen rechtstreekse degradatie vechtende Dordtse elftal is nu al vijf wedstrijden ongeslagen. De oogst in de fraaie serie bedraagt negen punten. Niettemin staat Dordrecht '90 nog op de laatste plaats. Go Ahead Eagles heeft ook vijftien punten, maar speelde een wedstrijd minder.