Bayern overtreedt regels Bundesliga met vier amateurs in veld

ROTTERDAM, 18 APRIL. Perschef Markus Hörwick holde van de tribune af het veld op, hij floot op zijn vingers en riep naar trainer Giovanni Trapattoni. Maar hij was te laat. De fout van de Italiaan kon niet meer hersteld worden. Zojuist had hij als invaller de amateur Hamann in het veld gestuurd voor Witeczek. Daardoor speelde Bayern München vanaf de 72ste minuut van de wedstrijd tegen Eintracht Frankfurt met vier amateurs. Bayern leidde met 3-2 en zou tenslotte met 5-2 winnen.

Hörwick wist wat Trapattoni en manager Uli Hoeness op de bank in het vuur van de strijd was ontgaan. De Bundesliga-reglementen verbieden een elftal meer dan drie amateurs op te stellen. Eintracht Frankfurt besloot dan ook onmiddellijk na afloop van de wedstrijd een protest in te dienen. De kans is daardoor groot dat Bayern de wedstrijd alsnog reglementair met 2-0 verliest en dat Eintracht de twee winstpunten krijgt.

Trapattoni gaf na afloop zijn fout toe. Hij wist niet van het bestaan van de Duitse reglementen. De nood was bovendien zo groot geweest bij de Duitse kampioen dat hem niets anders restte dan een amateur voor de uitgebluste Witeczek in het veld te brengen. Met doelman Scheuer, verdediger Kuffour en verdediger Grimm, die in de 25ste minuut inviel voor Helmer, had hij al drie amateurs moeten opstellen. De selectie van Bayern is door het grote aantal blessures sterk uitgedund. In de eerste wedstrijd tegen Ajax maakte vijf amateurs deel uit van de zestienkoppige Bayern-selectie.

Ondanks de dure vergissing toonde Trapattoni zich voor het eerst sinds weken tevreden over het spel van zijn jonge, gehandicapte ploeg: “Het was een mooie overwinning, maar het zal wel een nederlaag worden.” Zijn ploeg had bijna alle kansen verzilverd en speelde een sterke wedstrijd. Al na zes minuten scoorde Schupp 0-1. Kort daarop maakte Zickler weer een doelpunt. Maar op appèl van de grensrechter keurde de arbiter dat wegens hands af.

Na een wonderschoon doelpunt met buitenkant rechtervoet in de bovenhoek van de Nigeriaan Okocha in de veertiende minuut, viel Bayern terug. Libero en aanvoerder Helmer moest uitvallen omdat hij weer last kreeg van de hamstringblessure die hij in de laatste minuut van de wedstrijd tegen Ajax had opgelopen. Kort voor rust scoorde Reiss 2-1. Maar een minuut later toonde Bayern zijn toegenomen veerkracht door een doelpunt van Witeczek, die tegen Ajax door een blessure niet kon meespelen.

Scholl groeide in de tweede helft uit tot de uitblinker van de wedstrijd. Na een prachtige actie en subtiele pass bracht de nummer 10 drie minuten na rust Ziege in stellin, die 2-3 aantekende. Eintracht viel vervolgens aan, maar vond de goed spelende doelman Scheuer (eerste wedstrijd tegen Ajax niet aanwezig) op zijn weg. Elf minuten voor het einde scoorde Frey (speelde ook niet tegen Ajax) 2-4 en zeven minuten voor tijd maakte Ziege er 2-5 van.