Alcatel zoekt vervanger voor topman

PARIJS, 18 APRIL. Alcatel Alsthom zoekt een nieuwe president-directeur. Het grote Franse concern op het gebied van telecommunicatie, transport, energie en media is daartoe gedwongen omdat de huidige eerste man, Pierre Suard, door justitie nog steeds aansprakelijk wordt gehouden voor verschillende gevallen van onoirbaar bedrijfshandelen.

Vrijdag besliste een rechtbank in Parijs dat het justitieel verbod aan Suard om zijn bedrijf te leiden wordt verlengd. Suard mag al sinds 21 maart geen enkel contact hebben met personeelsleden, directie of anderen die te maken hebben met Alcatel. Tegen het bedrijf lopen diverse gerechtelijke onderzoeken wegens verdenking van systematische overfacturering van France Télécom. Tal van opdrachten zouden door politiek getinte steekpenningen zijn verworven. Suard zou zijn eigen huis op kosten van het bedrijf hebben laten opknappen.

Vanavond komt de raad van commissarissen van Alcatel Alsthom bijeen om de directie-crisis te bespreken. Verwacht wordt dat Marc Viénot, president van de grote Franse bank Société Générale, tijdelijk de leiding op zich zal nemen. Société Générale is met 6 procent de grootste aandeelhouder in het voormalige staatsbedrijf waar Alcatel Alsthom uit is ontstaan. Tot nu toe hebben de commissarissen zich achter Suard opgesteld, maar het bedrijf kan bezwaarlijk langer zonder duidelijke leiding functioneren.

Het aandeel Alcatel en de financiële resulaten zijn het afgelopen jaar gekelderd. Snel herstel van het aanzien is daarom geboden. Naar verwacht zal het desondanks wel enige maanden duren voordat de nieuwe man of nieuwe mannen zijn gevonden. Mogelijk zal de nieuwe president van de groep niet, zoals Suard, ook de telecommunicatiepoot leiden. Bovendien moet hij bij voorkeur Frans zijn, alle sectoren overzien èn geen enkele connectie hebben met de corruptie-affaires die het Franse bedrijfsleven op het ogenblik plagen. Namen die circuleren zijn: Serge Tchuruk (president van Total) en Pierre Faurre (van het elektronicabedrijf Sagem).