Aanklagers Italië ruziën over Di Pietro

ROME, 18 APRIL. In het paasweekeinde heeft de groep openbare aanklagers achter het grote corruptie-onderzoek Schone Handen openlijk ruzie gemaakt via de media. Aanleiding was een uitspraak donderdagavond van mediamagnaat Silvio Berlusconi, dat de voormalige rechter Antonio Di Pietro hem in een persoonlijk gesprek zou hebben verteld dat deze niet overtuigd was van de noodzaak een onderzoek tegen Berlusconi te beginnen. Berlusconi's uitspraak leidde tot een felle reactie van Francesco Saverio Borrelli, de voormalige baas van Di Pietro toen deze nog magistraat was. “We voelen ons in zekere zin verraden wegens wat hij (Di Pietro, red.) niet heeft gezegd”, zei Borrelli. Hij maakte duidelijk van Di Pietro een harde ontkenning te hebben verwacht en zei dat deze zijn naam liet misbruiken voor politieke aanvallen op de magistratuur.

Di Pietro reageerde met een artikel in La Stampa onder de titel “Zinloze polemieken”. Hij onderschreef de maatregelen tegen Berlusconi door te zeggen dat niemand hem ooit ertoe had gedwongen die te ondertekenen. Maar hij merkte ook op dat er een “schandalig” lek zat op het Milanese Paleis van Justitie, waardoor het nieuws over het onderzoek al in de media was voordat Berlusconi zelf was geïnformeerd.

Di Pietro sprak zijn loyaliteit uit jegens zijn “broers” in Milaan en zei dat niemand moest speculeren op een polemiek tussen hem en zijn voormalige collega's. Maar die denken daar kennelijk iets anders over. Gerardo D'Ambrosio, binnen de smeergeldgroep de plaatsvervanger van Borrelli, merkte op dat het antwoord van Di Pietro niet overtuigt.

In een ontwikkeling die hier haaks op staat, is de justitie in Brescia een onderzoek begonnen tegen Di Pietro omdat hij ervan is beschuldigd verdachten ertoe te hebben aangezet de naam van Berlusconi te noemen. Di Pietro zou op die manier hebben geprobeerd de mediamagnaat te betrekken bij het onderzoek naar de steekpenningen die door ondernemers zijn betaald aan inspecteurs van de fiscale recherche. Deze beschuldigingen komen van een fiscale inspecteur die is gearresteerd op verdenking van afpersing.

De positie van Di Pietro begint in sommige kringen omstreden te worden omdat hij duidelijk heeft gemaakt dat hij niets voelt voor eventuele samenwerking met een centrum-linkse politieke alliantie. Sommige linkse politici hebben Di Pietro's actie tegen de corruptie in het oude bestel en onder ondernemers geïnterpreteerd als een keuze voor links. Di Pietro heeft de afgelopen maanden duidelijk gemaakt dat het een keuze voor rechtvaardigheid was, en dat hij politiek gezien centrum-rechts staat.