Zojuist verschenen

GINEKE VAN DER RHEE-SCHOLTENS (eindred.): Deugd boven geweld. Een geschiedenis van Haarlem 1245-1995

690 blz., geïll., Verloren, ƒ 75.-

Een prettig leesbaar, rijk (zwart-wit en in kleur) geïllustreerd, monumentaal werk over de 750-jarige Spaarnestad, waaraan door een keur van redacteuren en auteurs is meegewerkt. De geschiedenis, met de nadruk op het sociaal-culturele aspect, is in vier perioden verdeeld: die tot 1580, tot 1770, tot 1880 en tot heden. Binnen elke periode zijn steeds zes aandachtsgebieden opgenomen: de institutionele en politieke geschiedenis, de economische en sociale geschiedenis, de levensbeschouwelijke groeperingen, onderwijs en wetenschap, letterkunde en muziek, beeldende kunsten en kunstnijverheid. Het fraaie boek wordt besloten met een uitgebreide bibliografie.