Volleybalduo strijdt om Italiaanse vlag op het shirt

ROTTERDAM, 15 APRIL. Voor het vierde achtereenvolgende jaar zal een team met een Nederlander de felbegeerde Italiaanse volleybaltitel, de Scudetto, winnen. Peter Blangé won twee keer met Parma. En afgelopen seizoen was het de beurt aan Ron Zwerver, met Sisley Treviso. Laatstgenoemde staat nu weer in de finale van de play-offs. Tegenstander is Daytona Las Modena waarvoor eerstejaars-prof Bas van der Goor uitkomt. “De nationale titel slaan ze hier veel hoger aan dan de Europa Cup”, weet Zwerver. “Dat zie je aan de premie die er op staat!”

De twee Nederlanders gunnen elkaar de finaleplaats. De 27-jarige Zwerver is vol lof over de vier jaar jongere Van der Goor. “Ik hoor steeds dat hij het hartstikke goed doet. Dat is knap voor het eerste jaar in Italië. Bas heeft alles wat een topvolleyballer moet hebben en belangrijk is dat hij leergierig is.” Van der Goor over Zwerver: “Ze kunnen van alles over hem zeggen, maar hij is een winnaar. We hebben gisteren beelden gezien van de halve finale van Treviso en daar stond Ron weer als een beest te spelen.”

Ze zoeken elkaar tijdens de warming-up van een onderling treffen altijd op. “Even ouwehoeren”, aldus Zwerver. Van der Goor: “Toen wij voor de competitie bij Treviso speelden, had ik net mijn hand gebroken. Ik speelde toch. Ron voelde bij het handen schudden het gips en was oprecht bezorgd. Hij zei dat ik moest uitkijken en dat het er in de play-offs echt op aankwam. Ook tijdens het WK in Griekenland heeft hij me geweldig gesteund. Dat had ik toen even nodig.” Zwerver: “Bas is een fantastische gozer.”

Treviso en Modena troffen elkaar dit seizoen al drie keer. In de competitie won de titelhouder beide ontmoetingen, maar Modena greep verrassend de winst in de bekerfinale. “Toen speelden ze geen honderd, maar 120 procent”, weet Zwerver nog. Van der Goor: “Aan het begin van de competitie werd het voor onmogelijk gehouden dat Treviso kon worden verslagen. Later verloren ze van ons en ook nog van Ravenna en Parma.”

Zwerver vindt Modena een lastige tegenstander, ijzersterk in het midden, waar Van der Goor staat, en “een stel oude rotten aan de zijkanten”. Treviso is favoriet voor de titel, maar is gewaarschuwd. “Het wordt een zware kluif”, weet Zwerver. Hij en zijn collega's voelen de druk. “Er zijn nu al supporters naar me toe gekomen om te vragen of ze mijn shirt kunnen krijgen als we kampioen zijn.” Volgens Van der Goor maakt Modena slechts weinig kans. “Als je de spelers van beide ploegen met elkaar vergelijkt dan heeft Treviso iets meer kwaliteit. Er staan daar wel vier wereldkampioenen en één vice-wereldkampioen op het veld. Een all-roundploeg. Wij moeten het van onze mentale veerkracht en vechtlust hebben.”

Modena heeft niets te verliezen. De ploeg won al de Europa Cup 2 en de belangrijke nationale beker. Van der Goor: “Ik vond dat finale-weekeinde van de Europa Cup eigenlijk een tegenvaller. We waren veel te sterk voor de andere ploegen. Het waren meer oefenpartijen voor de volgende competitiewedstrijd tegen Parma. Zo werden die duels ook benaderd.” Hij was in ieder geval wel blij met het Europese succes. “Ik zit hier koud zes maanden en ik heb al meer meegemaakt dan sommige jongens in tien jaar tijd. Dat is geweldig. Ik heb enorm geluk gehad met de keuze van club. Het gaat er hier bijna on-Italiaans aan toe. Als we een keer verliezen staat niet meteen de president in de kleedkamer te schreeuwen. Iedereen wordt in zijn waarde gelaten.”

Treviso werd afgetekend eerste in de reguliere competitie. Modena eindigde na een moeizaam slot slechts als derde. Beide teams wonnen de halve finale van de play-offs met gemak zonder een partij te verliezen. Daarom hebben ze nu even rust. De eerste ontmoeting in de finale staat pas volgende week zaterdag op het programma. De ploeg die als eerste drie wedstrijden wint is kampioen en mag een heel seizoen met een Italiaanse vlaggetje op het shirt spelen. “En daar draait het allemaal om”, weten de twee Nederlanders.

Van beiden loopt het contract aan het einde van het seizoen af. Beiden hebben ook te horen gekregen dat hun clubs met ze willen doorgaan. Na de play-offs beginnen de besprekingen. Voor Zwerver is er belangstelling uit Japan. Maar volgens de topaanvaller ligt het voor de hand dat hij er nog een vierde jaar bij Treviso aan vastknoopt. “Ik weet wat ik hier heb.” De verwachting is wel dat door de slechte financiële situatie in het Italiaanse volleybal alle spelers weer flink salaris moeten inleveren. “Ik ga echt geen vijftig procent achteruit of zo. Dat zou belachelijk zijn.”

Van der Goor is niet bang voor een verlaging. “Ik behoor als eerstejaars niet tot de duurste spelers. Ik ben een koopje. De transfersom was maar tien mille en Modena heeft daarvoor alle rechten gekregen.” Hij zou het liefst een meerjarig contract tekenen. “Ik ben destijds bewust met één jaar begonnen. Ik wilde eerst eens kijken of het me bij de club beviel en of ik geen heimwee zou krijgen. Maar na een week wist ik al dat ik beter voor vier of vijf jaar had kunnen tekenen.”

In tegenstelling tot Zwerver, die zoals hij al maanden geleden aankondigde rust zal nemen, komt Van der Goor wel voor het nationale team uit in de World League. Hij zegt er na een zwaar seizoen in Italië niet tegenop te zien. “Ik vind het leuk om met voormalige teamgenoten te spelen. Ik moet alleen uitkijken dat ik mezelf niet overhoop loop. We hebben woensdagavond in de halve finale vijf sets tegen Cuneo gespeeld. De volgende ochtend heb ik er vijf minuten over gedaan om uit mijn bed te komen. Alles deed me pijn.”

    • Hans Klippus