Solide meezingers van The Offspring

Concert: The Offspring. Gehoord: 14/4 Paradiso, Amsterdam. Concert van 15/4 in Nighttown is afgelast. Het optreden aldaar van Quicksand zal wel doorgaan.

Voor de deur van Paradiso stonden gisteravond de nodige bezorgde ouders. Niet geheel onterecht, binnen was inderdaad een uit de hand gelopen schoolreisje aan de gang. Het uitverkochte concert van de Amerikaanse groep The Offspring bracht de aanwezigen er weer eens toe zich massaal van het podium te storten, en een enkeling zelfs van het balkon.

The Offspring is een van de groepen die tegenwoordig in Amerika voor punk wordt versleten. Hun succes is vergelijkbaar met dat van Green Day, van de tweede, laatste cd Smash verkocht The Offspring intussen zes miljoen exemplaren. Maar met punk heeft de groep niets te maken, The Offspring speelt gewoon popmuziek. In de loop van de jaren is het tempo van alle muziekgenres verhoogd; om het effect van de punk uit de jaren zeventig te hebben zouden de bands nu sneller, ruiger en snerender moeten zijn dan de voorvaderen van The Sex Pistols, The Clash of The Buzzcocks.

En dat is The Offspring niet. De vier lange Californiërs spelen in rustig tempo en zonder agressie hun meezingers als (No) Self Esteem en Something To Believe. Bovendien was zanger Dexter Holland, met een Bo-Derek-vlechtjes-kapsel, gisteravond niet zo goed bij stem - de reden dat het concert voor vanavond is afgelast -, heeft gitarist Noodles een tamelijk iel geluid en slaat drummer Ron Welty een bleke vierkwartsmaat.

Sommige songs hebben een meer solide geraamte en een krachtige dynamiek. Het nummer Come Out And Play bijvoorbeeld waarin Dexter Holland zich gisteravond liet bijstaan door een op het podium gestrand meisje. Want met zo'n grote aanhang van enthousiaste fans hoeft een zanger natuurlijk helemaal niet meer zelf te zingen.

    • Hester Carvalho