Nedlloyd na cijfers favoriet beleggers

AMSTERDAM, 15 APRIL. Uitstekende jaarcijfers passeerden de afgelopen maanden de revue, aan de beurs ging het voorbij. De onzekerheid omtrent de koers van de dollar, zo verklaarden handelaren keer op keer, houdt kopers aan de kant. Donderdag presenteerde nagenoeg het meest dollargevoelige fonds van Nederland zijn cijfers. Ze waren niet eens hoger dan verwacht en wat gebeurt: Nedlloyd boekt bij een enorme omzet een koerswinst van 7,5 procent op 47,20 gulden. Voer voor psychologen? Nee, want uitgaande van een dollarkoers die zich tot het eind van dit jaar tussen de 1,55 en 1,60 gulden beweegt, verwacht topman Berndsen volgend jaar een winst uit gewone bedrijfsuitoefening te presenteren die ten minste zo hoog is als in 1994. Bekoren doet deze boodschap de belegger vooral, omdat als de dollar onder de 1,55 gulden duikt, dat op deze winstprognose geen invloed heeft. Stijgt daarentegen de dollar dan overtreft het transport- en scheepvaartconcern volgens Berndsen de 91 miljoen gulden winst uit gewone bedrijfsuitoefening die in 1994 in het laadje kwam. Daarnaast staat voor dit jaar de verkoop van enkele activiteiten op het programma, wat een buitengewone bate van circa 100 miljoen gulden moet opleveren.

Voor Nedlloyd, dat in 1993 nog 112 miljoen gulden verlies leed, is het leeuwedeel van de verhandelde produkten gerelateerd aan de Amerikaanse munt. Vorig jaar realiseerde het concern een gemiddelde dollarkoers van 1,88 gulden. Nedlloyd heeft voor 1995 weliswaar de dollar afgedekt, toch levert het koersniveau waarop het nu rekent een negatief valuta-effect op van ruim 100 miljoen gulden. Afdekken is een prijzige aangelegenheid. Deze tegenvaller zal volgens Berndsen Nedlloyd compenseren door de vruchten te plukken van doorgevoerde saneringen en efficiency-verbeteringen en bovenal het aantrekken van de wereldeconomie. Daardoor zal het volume van de goederenstroom blijven groeien. Verder verwacht Berndsen een afzwakking van de prijsdruk door het feit dat Nedlloyd in het containervervoer internationale samenwerkingsverbanden is aangegaan. Daardoor creeren de transporteurs zogeheten buying power tegenover leveranciers, onderaannemers en havenautoriteiten. Bovendien leidt die samenwerking tot een betere benutting van de capaciteit, waardoor de kostprijs per eenheid kan zakken.

De totale omzet van Nedlloyd steeg in 1994 fractioneel van 6.580 miljoen tot 6.607 miljoen gulden. Het grootste deel daarvan, 3.509 miljoen gulden, genereerde de divisie Europees Transport en Distributie. Het bedrijfsresultaat in deze divisie boog het concern om van 4 miljoen verlies tot 54 miljoen gulden. De tweede kernactiviteit, zeescheepvaart, maakte met 2.871 miljoen 41 miljoen meer omzet. Het resultaat verdrievoudigde bijna tot 114 miljoen gulden.

In de categorie overige activiteiten kampte het offshore bedrijf Neddrill met slechte marktomstandigheden. De omzet van deze activiteiten, waaronder ook de deelnemingen vallen in overslagbedrijf ECT en berger en sleepvaarder Smit Internationale, daalde met 26 miljoen tot 227 miljoen gulden. Het resultaat op overige activiteiten kelderde van 22 miljoen tot 2 miljoen negatief. De beursgraadmeter, de AEX, bewoog zich de afgelopen week tussen 400.06 en 406.87 en sloot op 406.59. Per saldo boekte de AEX daarmee ten opzichte van vorige week een winst van 2,65 punten. De beurs trok zich weinig aan van de dollar die donderdag, op de laatste handelsdag voor Pasen, nog bijna 2 cent inleverde op 1,5540 gulden. Dat is niettemin een cent hoger dan op het slot vorige week.

De vriendelijke stemming op het Damrak werd de laatste dagen vooral veroorzaakt door de obligatiemarkt. Daar stegen de koersen van de staatsleningen doordat de Nederlandsche Bank woensdag onverwacht de speciale beleningsrente verlaagde.

Wall Street was deze week in de ban van het vijandige overnamebod van miljardair Kirk Kerkorian op het autoconcern Chrysler en de Japanse maatregelen tegen de harde yen. De Dow Jones-index ging donderdag het Paasweekeinde in op 4208,18 punten, een nieuw record. De financiele wereld keek met grote belangstelling uit naar de rentemaatregelen die de Japanse centrale bank gisteren bekendmaakte. Om de voor de Japanse economie desastreuze stijging van de yen tegenover de dollar enigszins te beteugelen verlaagde de centrale bank de geldmarktrente met 0,75 procentpunt tot 1 procent, het laagste punt ooit. De valutahandel raakte er niet van onder de indruk. In Japan kroop de dollar slechts een fractie omhoog van 83,22 tot 83,85 yen.

    • Hendrik Jan van Oostrum