'Milosevic is schuldig aan uitblijven vrede'

SARAJEVO, 15 APRIL. Frankrijk en de Verenigde Staten hebben de Servische president Slobodan Milosevic er gisteren van beschuldigd de internationale gemeenschap te hinderen bij haar pogingen om vrede in Bosnië te bereiken. Onderhandelaars namens de internationale 'contactgroep' voor Bosnië - waarin de VS, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zitting hebben - zijn er niet ingeslaagd Milosevic' erkenning te krijgen van de Bosnische onafhankelijkheid in ruil voor een gedeeltelijke opheffing van de internationale sancties tegen ex-Joegoslavië (Servië en Montenegro).

“President Milosevic draagt verantwoordelijkheid voor de verslechterende situatie in Bosnië-Herzegovina”, zei een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken gisteren. “We blijven in botsing komen met zijn obstinate positie.”

Milosevic eist een volledige opheffing van de VN-sancties tegen zijn land voordat hij akkoord wil gaan met een verdere isolatie van de Bosnische Serviërs, die zo'n zeventig procent van het Bosnische grondgebied in handen hebben. Zij hebben geen teken gegeven dat zij bereid zouden zijn tot het treffen van compromissen met de moslims.

De Franse premier Edouard Balladur heeft van de Verenigde Naties geëist dat zij de sluipschutter vinden en straffen die gisteren in de Bosnische hoofdstad Sarajevo een Franse VN-soldaat doodde. De soldaat werd gisteren getroffen door een kogel in de nek toen hij door de frontlijn in de wijk Dobrinja reed. Hij overleed kort daarna.

Volgens de VN is het nog onduidelijk of de schutter zich bevond op gebied dat door de Serviërs of door de moslims wordt gecontroleerd. De Veiligheidsraad van de VN heeft de moord gisteren veroordeeld. Sinds de komst van de VN-vredesmacht in Bosnië in 1992 zijn in totaal 158 'blauwhelmen' omgekomen; 57 van hen in gevechtssituaties.

Formeel is in Bosnië een bestand van kracht, maar dat wordt in toenemende mate geschonden. Ook tegen de VN-macht neemt het geweld toe. Een Franse helikopter werd gisteren boven een wijk van Sarajevo beschoten met machinegeweren. Bij Tuzla werd een VN-konvooi beschoten door Serviërs, waarbij twee Pakistaanse blauwhelmen lichtgewond raakten. De Serviërs blijven bovendien bevoorrading van VN-garnizoenen in de oostelijk van Sarajevo gelegen enclaves tegenhouden.

Ondanks het bestand zijn op verschillende fronten in Bosnië de gevechten tussen beide partijen opgelaaid. VN-woordvoerders in Sarajevo zeggen echter hoop te hebben een nieuwe oorlog in Bosnië te kunnen voorkomen, hoewel zij nog “enkele kleinschalige offensieven door het Bosnische regeringsleger” (de moslims) verwachten in het noorden en midden van Bosnië voor 1 mei, de datum dat het huidige bestand verlengd zou moeten worden.

De VN maken eveneens melding van voortgaande etnische zuiveringen door de Serviërs. Meer dan honderd moslims uit de stad Bijeljina kwamen gisteren aan in de enclave Tuzla. Zij hadden honderden meters door niemandsland moeten lopen. Daarbij zou een 79-jarige man aan een hartaanval zijn bezweken.