Japan in de ban van dreigement sekteleider

TOKIO, 15 APRIL. Meer dan honderdduizend politie-agenten op de been, opstoppingen in de grote steden, strenge wegcontroles, patrouillerende helikopters boven Tokio, ziekenhuizen die zich voorbereiden op de komst van veel slachtoffers - in deze zenuwachtige sfeer maakt Japan zich op voor een aanval met zenuwgas, die volgens uitlatingen van de leider van de Aum Shinrikyo-sekte vandaag in Tokio zou moeten plaatshebben.

De sekte wordt ervan verdacht op 20 maart de aanslag met gas te hebben gepleegd in de metro van Tokio. Daarbij kwamen elf mensen om het leven en raakten duizenden gewond. De leider van de sekte, Shoko Asahara, liet gisteren weten dat Tokio zaterdag zou worden getroffen door een catastrofe vergeleken waarmee de aardbeving van onlangs “zo nietig zou zijn als een vlieg die neerstrijkt op iemands wang”. De sekteleider, volgens zijn woordvoerder te ziek om in het openbaar te verschijnen, houdt zich verborgen.

De Japanse autoriteiten nemen de woorden van de Aum-goeroe serieus. In een veiligheidsoperatie die zijn weerga niet kent, voeren vele duizenden politie-agenten overal controles uit, worden op grote schaal gebouwen en instellingen van de sekte doorzocht - meer dan honderd mensen zijn aangehouden - en heeft de Japanse premier Murayama naar verluidt zelf veiligheidsfunctionarissen op pad gestuurd voor controle op bedreigde punten in Tokio. Een aantal winkelcentra in de hoofdstad houdt vandaag de deuren gesloten. Straten, metro's en treinen zijn ongewoon leeg.

De Aum Shinrikyo-sekte (sekte van de hoogste waarheid) is de afgelopen weken doelwit geweest van tientallen invallen door de politie. De sekte is overigens nog steeds een legale organisatie; nog niemand is officieel in staat van beschuldiging gesteld. Wel heeft de politie vorige week in een van de gebouwen van de Aum-sekte sporen gevonden van het zenuwgas Sarin, dat bij de aanslag in de metro in Tokio werd gebruikt.

Bij de invallen vandaag en gisteren in hun gebouwen probeerden sekte-aanhangers, mager en bleek van het vasten dat hun leer voorschrijft, de politie tevergeefs tegen te houden. Ze repten tegenover verslaggevers van “religieuze onderdrukking”. Intussen heeft een Amerikaans radiostation Amerikanen in Japan opgeroepen goed uit te kijken als ze dit weekeinde naar buiten gaan. (Reuter, AP)